Apám tánca

Gőzerővel készülnek az Apám tánca című előadás premierjére az Udvarhely Néptáncműhely táncosai és a Kedves Zenekar – számolt be mai sajtótájékoztatóján Orendi István igazgató és Könczei Árpád rendező.

Orendi István elmondta, egy borospataki beszélgetést követően másfél éve választották ki az előadás témáját, az intenzív próbák – naponta kétszer, délelőtt és délután is próbálnak – két hónapja kezdődtek el. Az előadás 25 éve már egyszer színpadra került Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncegyüttes előadásában, most átalakított koreográfiával és dramaturgiával láthatja a közönség. A február 16-án, 19 órától látható premiert követően, 17-én, pénteken 18 órától is előadják a hagyományok apáról-fiúra történő átadását megjelenítő produkciót, majd, mivel sok helyre meghívták, erdélyi turnéra készülnek vele – mondta a táncműhely vezetője.
A nagyrészt Kis-Küküllő és Maros mente táncait felvonultató Apám tánca főszereplője, rendhagyó módon, erdélyi költők (Szilágyi Domokos, Kányádi Sándor) családi kötelékekről, kapcsolatokról, valamint a hagyományápolás fontosságáról szóló verseit szavalja. Könczei Árpád, aki Budapesten él és 18 éven át a Duna Televízió népzenei felelőse volt, először rendez Székelyudvarhelyen. A koreográfus-zeneszerző szerint emblematikus a hagyományátadás üzenetét tolmácsoló táncszínházi produkció, mely már a 1992-es formájában eltért a Mojszejevről elnevezett, a néptáncot és a klasszikus balettet ötvöző stílustól, mivel a darabban hangsúlyosan jelen lévő küküllőmenti pontozót és a többi férfitáncot mind eredeti stílusban táncolták. A mostani előadást tovább csiszolta Könczei, természetes, nem rendezett koreográfiát épített fel, így dinamikusabbá vélik a néző számára a látvány. Felbecsülhetetlen értéktár az erdélyi népzene és néptánc, érdemes ihletődni belőle – hívta fel a figyelmet Könczei Árpád.

A 65 perces előadásra 15, nyugdíjasoknak, diákoknak kedvezményesen 10 lej a belépő ára.

apamtanca1

Z. Nagy István

Fotó: Lőrincz Csaba