Pályázatot nyert a város

Bunta Levente polgármester ma írta alá a város és a Regionális Fejlesztési Minisztérium közötti társfinanszírozási szerződést, melynek lényege, hogy a minisztérium a pályázat összegének 13 százalékát biztosítsa.

A pályázat teljes költségvetése 164.500 euro, ami az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól kapott összegből, valamint a Regionális Fejlesztési Minisztériumtól kapott pénzből és a 2 százalékos önrészből tevődik össze.A pályázat vállalásaiban fontos tényező a Székelyudvarhelyen megépülő, a fűtés költségeinek jelentős csökkenését eredményező hőerőmű megépítése, valamint más, alternatív energiaforrások, pl. napenergia felhasználása.

A pályázat célja megtapasztalni és megbizonyosodni arról, hogy a helyi, megújuló energiaforrások bölcs és integrált felhasználása hatásos eszköze lehet a megújuló és fenntartható helyi fejlesztéseknek.

Közintézmények, cégek és helyi közösségek összefogása révén a helyi erőforrások megfelelő felhasználásával akár új munkahelyeket is létre lehetne hozni. Több külföldi partnere is van ebben a projektben Székelyudvarhelynek, köztük több olaszországi tartomány, magyarországi települések önkorményzatai, ausztriai közigazgatási egységek, továbbá egy-egy bolgár, horvát, szlovén, albán, Bosznia-Hercegovinai település intézményei.

A projekt során többek között tanulmányok készülnek a helyi megújuló energiaforrásokról, vagy akár kis beruházásokat hoznak létre helyi szinten az erdőgazdálkodásból és erdőtisztításból származó fa-hulladék optimális hasznosítására.