Értékes történelmi és hadtörténeti könyvekkel gazdagodott Székelyudvarhely

Dr. Földvári Gábor, Magyarország Honvédelmi Minisztériumának helyettes államtitkára csütörtök délelőtt a városháza tanácstermében adta át Gálfi Árpád polgármesternek, Orbán Árpád alpolgármesternek és Orbán Balázs frakcióvezető-helyettesnek a több mint félszáz könyvből álló adományt.

„Az első világháborúban elesett hősi katonákra és sebesültekre való emlékezés és emlékeztetés a célja a Haáz Rezső Múzeumban megnyílt A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című kiállításnak, de úgy gondoltuk, hogy a kiállítás mellett a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent hadtörténeti munkákat is hozzuk el Székelyudvarhelyre” – mondta el Földvári.

Az államtitkár külön kiemelte az első világháború kitörésének centenáriumára kiadott dobozkönyvet, amely elnyerte az oktatásban legeredményesebben használható segédanyag díját Magyarországon. A nagy sikerre való tekintettel a második világháború és az 1956-os magyar szabadságharc hadi krónikáját is megjelentették dobozkönyv formájában, amelyhez cd melléklet, korabeli fotók, zászlók, térképek is tartoznak, hogy színes, kézzel fogható tárgyi élményekkel is gazdagodjanak a diákok.

Gálfi Árpád polgármester megköszönte a nagylelkű adományt, s reményét fejezte ki, hogy a székelyudvarhelyiek közül minél többen fogják kézbe venni a magyar és székely történelem neves eseményeiről és nagyjairól szóló könyveket, minél többen megismerik közös múltunkat.

Orbán Balázs elmondta, a könyveket a Városi Könyvtárnak fogják átadni, hogy minél szélesebb körben eljusson a történelem és a hadtörténelem iránt érdeklődőkhöz.

Orbán Árpád alpolgármester is örömmel fogadta az értékes könyvadományt, s bízik benne, hogy a székelyudvarhelyi és a környékbeli történelem tanárok ezeknek a könyveknek a segítségével is érdekesebbé teszik majd az iskolai tananyagot.

 

dsc_4113 dsc_4121  dsc_4125 dsc_4126 dsc_4127 dsc_4130