Alla Breve vegyeskar

Az Alla Breve vegyeskar 1993 februárjában hiánypótló ifjúsági kórusként alakult Székelyudvarhelyen, a Művelődési Ház keretében, Kovács László karnagy kezdeményezésére.

Az Alla Breve ifjúsági vegyeskar az 1990-es évek végére már számos fellépést, több sikeres előadást tudott büszkén a maga mögött úgy a Székelyföldi Régióban, mint a Kárpát-medence magyarlakta vidékein.

A 2000-es évekre az 55-60 fősre duzzadt ifjúsági kórussal CD felvétel is készült, ezen az egyházi művek mellett népdalfeldolgozások (Bartók, Kodály, stb), magyar és idegen nyelvű madrigálok, spirituálék, könnyűzene-feldolgozások (ABBA egyveleg, Hair részlet, stb.) is hallhatóak voltak. Megméretkezésre is sor került: a többéves kitartó munka eredményeképpen a kórus megkapta az Seprődi János Kórusszövetség által alapított Arany Koszorús Kórus minősítést.

Időközben a kórus hivatalos neve AAlla Breve vegyeskar lett, ez egyben a csapat a vállalt munkához társult érettségét is tükrözi.

Jelenleg is több mint 35 lelkes tag énekel próbáról próbára, és kiemelendő, hogy többségük több, mint tíz éve megszakítás nélkül aktív tagja az Alla Breve családnak.

A kórus 2013. februárjában a 20. éves születésnapot egy felejthetetlen, nagysikerű önálló koncertesttel ünnepelte. A sok éves kitartó munka eredményeként, mintegy megkoronázva a 20. jubileumot, az Alla Breve Vegyeskar még ebben az évben rangos nemzetközi versenyekre is eljutott, úgymint:

  • 2013. május 17-20., XXIII. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Verseny; 3. helyezés; Különdíj: A magyar zene határon túli ápolásáért
  • 2013. szeptember 4-6., Nagybánya, Liviu Borlan Kórusverseny; Liviu Borlan nagydíj

A felejthetetlen turnék, koncertek, versenyek mellett a kórus tagjai a megalakuláskor kitűzött célt továbbra is nagyon fontosnak tartják: azt, hogy felkarolják a magyar dalt, nagy szeretettel énekeljenek a székely kisközösségek gyönyörűségére is, elvíve az énekszót, és vele együtt a jókedvet, a bizakodást, mintegy kitartásra ösztönözve a hallgatóságot.