Udvarhely Táncműhely

Az Udvarhely Táncműhely 1998 őszén jött létre önkormányzati kezdeményezésre a Művelődési Ház égisze alatt. Kezdetben a tánckar zömét a székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes tagjai alkották, kiegészülve udvarhelyi néptáncosokkal. A táncműhely vezetője  László Csaba volt. A folklórműsorok mellett már ekkor elkezdődött egyfajta, táncjátékokkal való kísérletezés.
A 2005-ös év kulcsfontossággal bír az intézmény életében – ekkor nyeri el ugyanis önálló jogi státusát. A különálló infrastruktúra kiépítése mellett fő célkitűzésünk a csapat újraszervezése, – időközben a Pipacsok Néptáncegyüttes kivált az Udvarhely Táncműhelyből -, táncházak rendszeressé tétele, új produkciók bemutatása.

Kezdetét veszi a vendégrendezőkkel, koreográfusokkal való együttműködés. Tréningeket tartott a szakma elismert koreográfusa, a sepsiszentgyörgyi Ivácson László, majd az ő rendezésében mutattuk be a Tamási Áron Zeng a magosság c. novellája alapján készült Zeng a lélek c. táncjátékot.  Színésztréningeken is részt vettünk Fazakas Mihály színész-drámapedagógus jóvoltából, aki a Hüvelyk Matyi mesedarabunknál  mint segédrendező is közreműködött. Orza Cãlin koreográfussal elkészítettük  Bartók Béla: Román táncok c. műsorunkat, amellyel sikeresen vendégszerepeltünk Budapesten. Ugyancsak ő rendezte-koreografálta a Barokk Ballada, az Ige, illetve a Hajsza c. táncjátékokat.

Az Udvarhely Táncműhely az elmúlt három évben megtalálta az irányvonalat, amelyen haladni szeretne: kortárs szemléletű együttes kíván lenni, amely a népi kultúrát (mindenek előtt a Kárpát-medence folklórkincseit) használja produkciói alapanyagául, de úgy, hogy azzal érvényes, a jelenkor igényeinek is megfelelő kortárs-táncszínházat hozzon létre.  Eme törekvését egy nyitott koreográfiai műhely működtetésével  biztosítja. A Táncműhely Bartók Béla szellemi örökségével azonosulva – a tiszta forrásból és az egyetemes művelődés értékeiből merítve – alakítja ki egyéni arculatát az erdélyi hivatásos táncegyüttesek sorában.

Székelyudvarhely – 535600
Tamási Áron u. 15. szám

Tel./Fax: 0266-217 538 
E-mail: tancmuhely@gmail.com

Web: www. tancmuhely.ro