5. Virágos Székelyudvarhely

A derűs, friss hangulatot árasztó virágos látkép kialakítására Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala minden évben a lakosság bevonásával – a tömbházlakókkal és magánházak lakóival, illetve az intézményekkel együttműködve – törekszik. Erre kínál nagyszerű lehetőséget a Virágos Székelyudvarhely elnevezésű program, amely 2018-ban immár ötödik alkalommal indul útjára.

A program célja továbbra is az, hogy virágos környezetet alakítsunk ki, kiemelten a városközpontba vezető főbb útvonalak mentén, ezért a megadott utcákban lakó, illetve ottani székhellyel tevékenykedő intézmények, szervezetek részesülhetnek a kiosztásra váró, mintegy 12 500 ültetőcserepes virágból. A májustól augusztusig tartó vetélkedőben ugyanakkor bárki részt vehet, aki fényképet küld be a viragos@udvarhely.ro e-mail címre a székelyudvarhelyi virágos otthonának ablakairól, erkélyeiről vagy kertjéről. Az Európai Virágos Városokhoz (Entente Florale Europe) való csatlakozás útján elindított programunk idén is nagy szeretettel vár minden korábbi és új résztvevőt, virágszerető lakost.

 

A program ütemezése

Regisztráció: Az űrlapok április 19-től letölthetők a www.udvarhely.ro honlapról, illetve elvihetők a városháza kapusszobájából. A kitöltött nyomtatványokat kérjük szépen visszajuttatni ugyanide vagy a viragos@udvarhely.ro e-mail címre legkésőbb május 7-ig, a legegyszerűbb módja viszont a tavaly is jól bevált elektronikus űrlap kitöltése.

Magánszemélyként a következő utcákban lakók, illetve az ugyancsak itt működő, tevékenykedő szervezetek, azaz jogi személyek igényelhetnek virágot:
1918. december 1., II. Rákóczi Ferenc utca, Ady Endre utca (a Függetlenség sgt.-ig), Bethlen Gábor utca, Bethlenfalvi utca, Céhek utca, Függetlenség sugárút, Győzelem utca, Iskola utca, Kisköved utca, Kossuth Lajos utca, Kőkereszt tér, Márton Áron tér, Orbán Balázs utca, Petőfi Sándor utca, Szarkakő utca, Sziget utca, Szent Imre utca, Tábor utca (a Függetlenség sgt.-ig), Tamási Áron utca, Tomcsa Sándor utca, Tompa László utca, Tihadar bejárat, Városháza tér, Vár utca, Villanytelep utca és Virág utca.

Azon magán-, illetve jogi személyek, akiknek az otthona, illetve a szervezetük székhelye nem ezekben az utcákban található, az ingyen elvihető virágokból nem részesülhetnek, ellenben a programban – az önerőből kialakított virágos ablakok, teraszok, kertek kategóriában – részt vehetnek. Sőt, arra kérjük őket, minél többen regisztráljanak, és küldjenek be fényképet a nyár folyamán, mert a zsűrizésnél ugyanúgy részesülhetnek az 1000 lej, 500 lej, illetve 300 lej értékű ajándékutalványokból.

A virágok kiosztása: Május 10-én és 11-én, csütörtökön és pénteken 10.00 és 16.00 óra között a XI. Dísznövény- és virágkiállítás helyszínén, a Sétatéren fogjuk kiosztani az ültetőcserepes folyómuskátlikat, illetve az egynyári virágokat.

  • A regisztrált magánszemélyek a 7 db. futómuskátlit és 7 db. egynyári virágot vihetnek el a helyszínről.
  • A Kőkereszt téri, Márton Áron téri és Városháza téri igénylők 20 db. futómuskátlit kaphatnak.
  • A tanintézmények, civil szervezetek és lakószövetségek (utcanév-megszorítástól eltekintve!) 100 db. egynyári virágot kaphatnak.
  • A lakóközösségek, a csoportosan jelentkező lépcsőházak lakói ugyancsak 100 db. egynyári virágot kaphatnak (de esetükben az utcanév-megszorítást figyelembe vesszük!) Ez virágmennyiség négy-öt négyzetméter felület beültetésére elegendő.

A díjak elnyerése érdekében természetesen önerőből is hozzá kell tenni ezekhez a virágokhoz, de a program során idén is 12500 virágtő kerül kiosztásra.

Fényképek beküldése: A kiosztástól kezdődően a nyár folyamán, augusztus 13-ig küldhetik be a virágos ablakokról, erkélyekről, illetve kertekről készült fényképeket. A programban részt vevő igénylőknek minimum kettő – nyomtatást megbíró, jó minőségű – fényképpel kell igazolniuk, hogy a kiosztott virágok rendeltetésüknek megfelelő helyre kerültek.

A virágos erkélyek, ablakok és kertek elnevezésű vetélkedő eredményhirdetése idén is augusztus 20-án, a Szent István-napi ünnepség részeként történik, a beküldött fényképekből, illetve a városháza fotósa által készített felvételekből válogatott kiállítással körítve. A három kategóriában, különdíjastól, összesen 6000 lej értékben osztunk ki virágra és dísznövényre váltható utalványokat.

További információk kérhetők a polgármesteri hivatal rendezvényszervezői irodáján, illetve a viragos@udvarhely.ro  e-mail címen. Az űrlap pedig elérhető a viragos.udvarhely.ro oldalon.