A legnagyobb székelyre emlékeztünk

Orbán Balázs, az édesanyja, Orbán Jánosné és húga, Ugron Lajosné Orbán Celeszta síremlékének megkoszorúzásával kezdődött február 3-án délután a lengyelfalvi báró születésének 188. évfordulója Szejkefürdőn. A koszorúzási ünnepségen önkormányzati képviselőkkel együtt jelen volt Gálfi Árpád polgármester.

A főtéri ünnepség résztvevőit az Udvarhelyszéki Fúvószenekar toborzója várta Orbán Balázs szobra előtt, ahol a Székely Dalegylet Férfikarának és a Balázs Ferenc Vegyeskar egyesített kórusa által előadott Szózatot követően Bálint Domokos, a lengyelfalvi Orbán Balázs Alapítvány képviselője, Gálfi Árpád polgármester, majd az Unitárius Egyház részéről Kelemen Szabolcs unitárius lelkész mondta el ünnepi gondolatait. Gálfi Árpád ünnepi beszédében kiemelte:

„Orbán Balázs a mi emberünk, Székelyudvarhely büszkesége, ha úgy tetszik egy csillag, aki ott ragyog fent az égen, az erdélyi hallhatatlanok között. Székelyföld leírása a fő műve, a mai napig is Székelyföld történetének és ismeretének leggazdagabb adattára. Nemzedékek nőttek föl rajta, s tanulták belőle a székelység történetét és ismeretét.” A polgármester elmondta: a jelenlegi városvezetés fontosnak tartja, hogy „kedvébe járjon” a legnagyobb székelynek, ezért amellett, hogy róla nevezték el a városháza tanácstermét, egy rendezett, vendégváró Szejkefürdő kialakítását tervezi az önkormányzat, amely méltó Orbán Balázs szellemiségéhez.

Szavalt Sándor Lilla, az Orbán Balázs Általános Iskola tanulója, Gajewszky Klára a Nyugdíjas Önsegélyző Pénztár részéről, majd Albert Orsolya, a Tomcsa Sándor Színház színművésze. Az Udvarhely Néptáncműhely Osváth Ildikó és a Kedves zenekar előadásával tisztelgett Orbán Balázs emléke előtt, majd a székelyudvarhelyi intézmények, szervezetek jelenlévő képviselői helyezték el a szobor talapzatánál az emlékezés koszorúit. Az egyórás műsor végén az ünneplő közönség az egyesített kórus és a fúvószenekar kíséretében elénekelte a magyar, majd a székely himnuszt.

orb6 orb5 orb2 orb1

orb3

Z. Nagy István