Eltűnnek a kábelek Székelyudvarhely központjában

A Székelyudvarhely központjában található kábelrengeteg földbe helyezéséről egyeztetettek ma Orbán Árpád alpolgármester, a városháza fejlesztési és beruházási valamint műszaki igazgatóságai, a Helyi Rendőrség, valamint az urbanisztikai osztály vezetői a munkálatban résztvevő érdekeltekkel, Antal Imrével, az Electrica hálózatbővítési vezetőjével, a tervezővel, a kivitelező Electroprecizia Group, illetve a központ környékén hírközlési-adatszolgáltató (televízió, internet, telefon) cégek képviselőivel. A városháza terve szerint idén az összes felszíni kábelt behelyeznék egy védőcsőbe, a föld alá, ennek műszaki paramétereiről, valamint a központ műemlékeinek védelméről, a munkálatok beütemezéséről, a szolgáltatások zavartalan üzemeltetéséről és az érintettek tájékoztatásáról esett szó a mai találkozón.

A munkálatokat várhatóan 40 napon belül kezdik majd el, az időjárás függvényében és hat hónapra tervezték – közölte Antal Imre igazgató. A kivitelező képviselői elmondták, hogy szeretnék négy hónap alatt elvégezni a munkálatokat, ám ehhez napi pontosságú tervezés, fegyelem és minden érintettnek az együttműködése szükséges. A közvilágítás mellett hét hírközlő-adatszolgáltatót – RDS, NextGen, UPC, Sigmasoft, Romtelecom, Vodafone, Orange – érint a munkálat, melynek befejezésével eltüntetik a villanyoszlopokat és kábeleket a város történelmi központjából. Az érintett zónákban, a járdák alatt egy védőcsőben helyezik el a kábeleket (Kossuth Lajos utca, Városháza tér, Márton Áron tér, valamint a Bethlen Gábor utca alsó szakasza), az ásások nyomait leaszfaltozzák, szürke dobozokat helyeznek el, azokba csatlakozhatnak majd a jövőben az új ügyfeleket. Antal Imre szerint szakaszosan csatlakoztatják rá a lakókat az új rendszerre, terveik szerint nem kell tartós kiesésekre számítani sem a villanyáram, sem a hírközlés, adatszolgáltatások terén. A polgármesteri hivataltól egy szakember fogja koordinálni a munkálatokat, az ő kezében futnak majd össze az információk. Tudatában vannak azzal, hogy a munkálatok sok bosszúságot okoznak az építkezés idején, de szükséges a kábelrengeteg által elcsúfított környezet felszámolása és bíznak benne, hogy az eredmény elnyeri a városlakók tetszését is.

A kivitelező cég arra kérte az hírközlő-adatszolgáltatókat, hogy március elsejéig juttassák el hozzájuk szolgáltatási térképüket az adott zónákból, hogy tudják összehangolni azt az áramszolgáltató térképével. A következő találkozót ebben a témakörben március 9-én tartják.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Székelyudvarhely, 2017. február 22.

 

DSC_6974 DSC_6990 DSC_6985 DSC_6983