Felhívás! A sertéstartó gazdák figyelmébe!

Szem előtt tartva az afrikai sertéspestis terjedését Romániában, a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal felelősségének érzi, hogy a sertéstartó gazdákat értesítse, az említett problémával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. A sertéspestis az emberre nem veszélyes, azonban súlyos gazdasági károkat okozhat.
Július elején, a járvány országos megjelenésétől kezdődően, Dr. Pál M. Ágoston körzeti főállatorvos sajtóértesítést tett közzé, melyben kiemelte a vész megelőzésére vonatkozó szabályokat.
 
Az ország két különböző pontján, Tulcea és Szatmár megyékben jelentkezett először az afrikai sertéspestis. Azóta továbbterjedt, főleg az ország déli pontjain, pillanatnyilag 12 megyében tudnak több száz gócról. Több mint két hónap alatt azt látjuk, hogy az erőfeszítések ellenére a járvány terjedését nem tudják megállítani. A járványnak nincs ellenszere, nincs ellenoltás, egyetlen módszer a továbbterjedés fékezésére az állatok elpusztítása. Mindezek miatt szükséges a sertéstartó gazdák felkészítése, mind a járvány megelőzését illetően, mind arra az esetre, ha Hargita megyét is eléri a pestis.
 
• A járvány tünetei a következők: hányás, köhögés, étvágytalanság, az állat nem tud megállni a lábán, nehéz, szaggatott légzés, nagy láz, apátia, hasmenés, kékes piros pontok jelennek meg az állat füle körül. A betegség különös veszélye, hogy nemcsak a fertőzött élő sertések, hanem az azokból előállított – a vírust tartalmazó – termékek terjesztésével, valamint a vaddisznók mozgása révén is nagyon gyorsan terjed. A fertőzéstől számított 10 napon belül az állat általában elhull. Ha a fertőzés tüneteit észlelik, ha elhullt sertést látnak, 24 órán belül értesíteni szíveskedjenek az állatorvost!
• A házisertés megfertőződési lehetőségei a következők: ha beteg sertéssel érintkezik, ha fertőzött élelmiszermaradékot adunk neki, érintkezés olyan személyekkel, akiknek a ruháján rajta van a vírus, elhullt állatokkal, vagy más fertőzött anyagokkal. Fokozott veszélyt jelent sertések, sertéshús, vagy más feldolgozott sertéstermékek forgalmazása az állatorvos engedélye nélkül.
• A járvány házisertésekre történő átterjedésének megakadályozása érdekében kulcsfontosságú az állattartó gazdák jogkövető, felelős magatartása, valamint az alábbi pontok betartása: a háztartásból ne engedjük ki az állatokat; ne szállítsuk, tartsuk bezárva ketrecbe; cseréljünk minden alkalommal ruhát, miután bementünk és kijöttünk a sertésketrecből; ne etessük ételmaradékkal a sertéseinket, ne etessük olyan táplálékkal, melynek a származását nem ismerjük (származhat fertőzött helyekről); ne hagyjuk, hogy más gazdaságtól származó sertések kerüljenek érintkezésbe állatainkkal; a háztartásainkban tartott sertések ne kerüljenek érintkezésbe vadászkutyákkal, vaddisznókkal; ne szórjunk szét sertésmaradékot a mezőn, de saját háztartásunkban sem.
 
• Ha az állatorvos megállapítja, hogy a gazdaságunkban levő sertések fertőződtek, az eljárás a következő:
1. A megfertőzött sertés elpusztítása csak az állatorvos jelenlétében történhet!
2. A sertéstetemet egy előre kijelölt helyen fogják majd elhantolni.
3. Ne álljunk ellen ennek a folyamatnak! Törvényes úton, az állam kártérítést ígér, piaci áron, az elpusztított állatok fejében. Ennek feltétele, hogy a sertések legyenek bejelentve a körzeti állatorvosnál és fülszámoztatva.
4. A hatóság fertőtlenítést végez mind a háztartás körül, mind a szállítóeszközöket illetően. Ez által kötelesek megsemmisíteni minden tárgyat, élelmiszert, állati ürüléket, amely fertőzésgyanús
5. Ne fogyasszanak megfertőzött állattól származó húst!
 
• Figyelem: Ha bárki hozzájárul valamilyen módon a betegség terjesztéséhez, törvényes eljárás indulhat ellene. Ha nincsenek bejelentve az állatok a körzeti állatorvosnál, nem kaphatnak kárpótlást az államtól, a hatóságok –ellenőrzésük alkalmával – ezen állatokat elkobozhatják, megsemmisíthetik, a gazdát megbírságolhatják.
• A karantén beindítását a megyében a prefektusi hivatal végzi, a szükséges intézkedéseket szintén a prefektusi hivatal fogja vezetni.
 
 
Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala
Gálfi Árpád polgármester