Igényelhető a fűtéstámogatás

A 70/2011-es sürgősségi kormányrendelet alapján november és március között a gázzal, villanyárammal vagy fával fűtő családok fűtéspótlékban részesülnek, amennyiben megfelelnek az alábbi követelményeknek.

FŰTÉSTÁMOGATÁS A 70/2011-ES SÜRGŐSSÉGI RENDELET ALAPJÁN

A 70/2011-es sürgősségi kormányrendelet alapján november és március között a gázzal, villanyárammal vagy fával fűtő családok fűtéspótlékban részesülnek, amennyiben megfelelnek az alábbi követelményeknek:

  • a lakásfűtésre távhőt használó fogyasztók esetében, ha az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a 786 lejt a családok, és az 1082 lejt az egyedül élő személyek esetében.
  • a gázzal, villanyárammal vagy fával fűtők esetében, ha az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a 615 lejt sem a családok, sem az egyedül élő személyek esetében

A vonatkozó törvénykezésben alkalmazott módosítások következtében a jelenleg családi pótlékban vagy szociális segélyben részesülőknek egy egyszerűsített típuskérést kell kitölteniük.

A formanyomtatványok október 17-től vehetők át a következő módon:

– a tömbház lakások esetében a lakástulajdonosi társulásoknál;
– a magánházak lakói a polgármesteri hivatal szociális osztályán, a 7-es számú irodában.

A formanyomtatvány letölthető a polgármesteri hivatal www.udvarhely.ro honlapjáról.

A saját felelősségre kitöltött és aláírt formanyomtatványt személyesen kell leadni október 17. és november 16. között:

– a tömbház lakások esetében a lakástulajdonosi társulásoknál;
– a magánlakások esetében a polgármesteri hivatal Szociális Osztályán, a 7-es számú irodában.

A gázzal és villannyal fűtők esetében a formanyomtatványt a gáz- és villanyszerződés címzettje nevében kell kitölteni (ez alól kivételt csak az albérletben lakók képeznek), és csatolni kell egy gáz- illetve villanyszámlát. A hiányosan kitöltött kérésekre nem tudjuk jóváhagyni a fűtéstámogatást.

A kéréssel egy időben a következő igazoló aktákat is le kell tenni:

  • minden családtag személyazonossági igazolványának másolatát vagy a születési bizonyítvány másolatát
  • bírósági végzést az örökbe fogadott gyerek, gyerekelhelyezés vagy gyámkinevezés esetén
  • a lakás adás-vételi szerződése, bérleti szerződés
  • személygépkocsi törzskönyvmásolata
  • a jövedelmet igazoló akták: fizetésigazolás (tartalmaznia kell az ételjegyek értékét is, ha nem részesül ételjegyben, akkor azt); nyugdíjszelvény; munkanélküli segélyről szelvény, gyereknevelésről szelvény vagy a végzés másolata. Ezek hiányában a jövedelmet vagy annak hiányát igazoló irat szükségeltetik a pénzügyi igazgatóságról, vagy kézzel írott nyilatkozat az alkalmi jövedelmekről. Szükség esetén egyéb akta, vagy banki betétekről számlakivonat kell
  • gázzal fűtők esetében egy gázszámla, villannyal fűtők esetében villanyszámla (a fogyasztó azonosítása érdekében)

Fontos a kérés kitöltése előtt az utolsó oldalon levő táblázat ellenőrzése. Amennyiben a család használatában van az itt feltüntetett javak közül valamelyik, akkor is, ha az nincs a család nevén, de ők használják, az illető személy vagy család nem jogosult a fűtéspótlékra.

A földterületek nagyságát és az állatok számát a megfelelő négyzetben kell feltüntetni. Ez utólag kerül kiértékelésre. A jövedelemkategóriákat végigolvasni és a megvalósított jövedelmekkel kitölteni. Az egyszer megítélt támogatás a fűtésszezon végéig érvényes, nem kell minden hónapban újra kérvényezni. Abban az esetben, ha a jogosultsági állapot változik (nő vagy csökken az egy főre eső jövedelem, változik a család összetétele), ezt közölni kell a változástól számított 5 napon belül. A közlés egy újabb formanyomtatvány kitöltésével és leadásával történik a fent ismertetett módon.

Bővebb információért forduljon a polgármesteri hivatal szociális osztályához (földszint, 7-es iroda), vagy a www.udvarhely.ro honlapon, a közérdekű menüpont alatt keresse.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának Szociális Osztálya
Október 16., Székelyudvarhely

A fűtéspotlékhoz szükséges dokumentumok itt tölthetők le.