Közlemény a köztéri fák metszésének szabályairól

A Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Osztálya felhívja a lakosság figyelmét, hogy engedély nélkül tilos közterületen álló fát lombkoronájától teljesen megfosztani, a vastag ágakat tőből visszametszeni, a fákat kivágni.

Amennyiben közterületen, tömbház melletti zöldövezetben levő fa kivágását vagy a lombkorona teljes visszametszését szeretné (abban az esetben is, ha korábban ön ültette a fát), fakivágási/metszési engedélyt kell kérnie a Polgármesteri Hivataltól. Az engedélyezés feltétele, hogy az érintett tömbházlakók egyet kell érteniük a kivágással/visszametszéssel, a kérelem indokolásában felsoroltak helytállóak legyenek, és valóban közérdekű legyen a fa eltávolítása (beteg, sérült, veszélyes fa, a tömbházhoz túl közel ültetett, stb.) vagy visszametszése.

A kérés elbírálása polgármesteri rendelettel kinevezett bizottság helyszíni szemléje alapján történik, melyen a kérelmező is részt vehet előzetes egyeztetés alapján. A 88/2014-es törvény értelmében egészséges fák kivágásához a Környezetvédelmi Hatóság jóváhagyása is szükséges.

Amennyiben a fa kivágását a Polgármesteri Hivatal és a Környezetvédelmi Hatóság engedélyezi, pótlási kötelezettséget ír elő, melyet a kivágott fák száma és mérete alapján határoz meg.

Az engedély nélküli fakivágásért a Helyi Tanács 74/2005-ös határozata értelmében 200-1000 lejes pénzbírság jár.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Városgazdálkodási Osztály

 

Székelyudvarhely, 2017. február 27.