Lakossági felhívás a hótalanítással kapcsolatban

Az autós és gyalogos közlekedés könnyítésének érdekében Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Műszaki Igazgatósága az időjárási viszonyok függvényében rendszeresíti a város területén a hótalanítási munkálatokat.
 
Az igazgatóság kéri a lakosságot, hogy a megkülönböztető fényjelzéssel ellátott gépjárműveknek biztosítsák az elsőbbséget a minél hatékonyabb és gyorsabb munkavégzés érdekében. Az igazgatóság ugyanakkor felhívja a lakosok figyelmét, hogy 74/2005-ös tanácshatározat 58-as cikkelye értelmében a jogi és magánszemélyek kötelessége az épületeikhez tartozó járdarészek hótalanítása és csúszásmentesítése. A havat a járdaszegély mellé, az út szélére kell leseperni, szigorúan tilos az úttesten és a járdán hagyni, ezzel akadályozva a gyalogos és az autós közlekedést.
 
Székelyudvarhelyen a közút kezelését, illetve a város tereinek, autóbusz-megállóinak és gyalogos átkelőinek hómentesítését a műszaki igazgatóság három váltásban, váltásonként egy szolgálatvezetővel, 2 gépésszel és 2 munkással végzi. Összesen 86 kilométernyi útja van a városnak, amelyből 70 kilométer modern útburkolattal van borítva, 16 kilométer pedig kövezett út, ezek karbantartását két multifunkcionális (hóeke és sószóró) hótalanító géppel, két hóekével felszerelt traktorral és egy kisebb haszongépjárművel végzik. A város területén ugyanakkor hetven darab csúszásgátló anyaggal (homok és só keveréke) megtöltött láda van kihelyezve.
 
Az igazgatóság a téli időszakban állandó telefonos szolgálatot üzemeltet, a 0733313026-os telefonszámon jelenthetik be a hótalanítási munkálatokkal kapcsolatos lakossági észrevételeket, panaszokat. A munkavégzés nagyobb hatékonysága érdekében az igazgatóság a város területén lévő utakat rangsorolta, vagyis a hótalanítást olyan sorrendben végzik, hogy az adott útszakasz milyen kategóriába tartozik. A rangsorolásnál elsősorban az utakon zajló forgalmat vették figyelembe: első kategóriába az országutak kerültek, míg a további kategóriákba a kisebb forgalmú utak tartoznak.
dsc_0818-1 dsc_0828