Lépések a környezetbarát városi közlekedésért

Az Európai Autómentes Napra hirdetett akcióról, a városi bicikliút-hálózat projektjéről, valamint a Chestnut fejlesztési programról tájékoztatta a sajtó képviselőit Jakab Attila városmenedzser, Fazakas Botond, a fejlesztési osztály munkatársa és Simon Szilárd, a Szekler Teker Egyesület vezetője.

A közlekedési módok felelősségteljes megválasztását népszerűsítő iskolai Oszkár-program minden évben kapcsolódik az Európai Mobilitási Héthez. Jakab Attila városmenedzser elmondása szerint idén a központi iskolák is csatlakoztak ehhez az akcióhoz, így remélhetőleg az összesítés azt fogja tükrözni, hogy valóban sikerült az iskolák környékén parkoló autók számát valamelyest csökkenteni.

A szeptember 22-ei Európai Autómentes Napra meghirdetett környezetkímélő közlekedési akció kapcsán a felhívásra érkezett visszajelzések statisztikáját is ismertette a városmenedzser. Mint mondta, ahhoz, hogy a városi forgalom tehermentesítését szolgálja pl. a Helyi Rendőrség, ezen a napon két biciklis rendőrrel fog járőrözni a város területén. Több iskola pedig saját programmal is csatlakozik, példaértékűnek említhető a Móra Ferenc Általános Iskola, de a napköziotthonok is ötletes, a környezettudatos szemléletformálást és közösségi mobilitást megcélzó programokkal rukkoltak elő.

Fazakas Botond, a hivatal fejlesztési osztályának munkatársa pedig arról számolt be, hogy a Duna Transznacionális Együttműködési Programhoz tartozó Chestnut uniós projekthez sikeresen csatlakozott Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala. A város peremrészeit a központtal összekötő kerékpárutak kiépítése már nem vízió, hiszen a megvalósíthatósági tanulmányait vállaló céggel is megtörtént a szerződéskötés. A Bethlen utcán áthaladó, Kadicsfalvát a városközponttal összekötő bicikliút kiépítése a Szekler Teker Egyesület vezetője, Simon Szilárd szerint is szabályszerűen történik. A megfelelő bicikliutak és -sávok létrejöttét szorgalmazó egyesületvezető továbbá hangsúlyozta, hogy a közlekedés biztonságáért felelősséget vállaló bizottsággal való gyakoribb egyeztetésre is szükség van a további tervek megvalósulásához.

2017. szeptember 21.
Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának sajtóosztálya