Lezárult a Be Youth projekt

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város  hat másik európai önkormányzattal közösen vett részt a „BE YOUTH – Building Europe YOUTH participation”, LÉGY FIATAL! – Európa építése a fiatalok részvételével” című pályázatban.

 

logo-2-be-youth

A rendezvény partnerei a kezdeményező Castel Bolognese (I), továbbá Ayuntamiento de Roquetas de Mar (E), Mazsalaca (LT), Capizzi (I), Csurgó (H), Pegeia (CY), a Valenje-i Ifjúsági Központ (SLO), valamint Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata voltak.

A pályázat céljai között szerepelt, hogy erősítse a fiatalokban az Európai Unióhoz való tartozás érzését, szorgalmazza a helyi fiatalok között a polgári kezdeményező kézséget és elköteleződést. A programon belül hét találkozót szerveztek,  amelyeken a fiatalok megismerkedhettek a partner városok ifjúsági szervezeteivel, tapasztalatot cserélhettek és megismerhették egymás sajátos problémáit. A székelyudvarhelyi találkozóra 2016. február 3 és 6 között került sor, ahol az udvarhelyi ifjúségi szervezetek és középiskolák diáktanácsai mutatkoztak be.  Székelyudvarhelyen hét középiskolában működik diáktanács, bemutatkozó előadásaik elsősorban a külföldi partnereknek szóltak. A bemutatók megtekinthetőek az alábbi linkeken:

Tamási Áron Elméleti Líceum

Bányai János Műszaki Szakközépiskola

Eötvös József Mezőgazdasági Szakközépiskola

Palló Imre Művészeti Szakközépiskola

Benedek Elek Pedagógiai Líceum

Baczkamadarai Kis Gergely Református Kollégium

A programban a fiataloknak honlapot , rövid filmeket és a városukat bemutató reklámfilmet kellett készíteniuk.

A pályázat logóját szintén a programban szereplő ifjúsági szervezetek készítték el, a versenyt a lettországi partnerek nyerték. A székelyudvarhelyi fiatalok a következő logókkal indultak a versenyen:

be-youth1_tompa_szekelyudvarhely

be-youth2_tompa_szekelyudvarhely

be-youth3_tompa_szekelyudvarhely

A program ideje alatt a székelyudvarhelyi fiatalok több rövidfilmet forgattak, amelyekben a helyi fiatalokat az Európai Unióval kapcsolatos ismereteire voltak kíváncsiak. A projekt egyik fontos célkitűzése volt megismerni, hogy a mai fiatalok milyen sajátságos problémákkal küszködnek, melyek az őket érintő legfontosabb gondok, az elkészült kisfilmekben így ezekre is válasz született. A kisfilmek a polgármesteri hivatal youtube csatornáján nézhetőek meg.

A pályázattal kapcsolatos információk angol nyelven itt érhetőek el: EU for citizens Be Youth project related information:

A programról itt olvashat részletesen

És a facebookon és a youtoube-on is meg lehet találni.

Tartalmas böngészést!