Startol az utak felújítása Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhely városvezetése 4,6 millió lejt tervez elkülöníteni az idei költségvetésből a 2017-es évre útfelújítási, illetve útjavítási munkálatokra, ez az összeg háromszor több, mint amennyit a polgármesteri hivatal a tavalyi évben erre a célra fordított. Orbán Árpád alpolgármester, Fülöp-Székely István, a városháza műszaki igazgatója, valamint Orbán Balázs önkormányzati képviselő 2017. március 13-án sajtótájékoztatón számoltak be 2017-es év útjavítási és útfelújítási terveiről.

Orbán Árpád alpolgármester kihangsúlyozta, hogy a városunkban tervezett aszfaltozási, útjavítási munkálatokat illetően a városvezetés felelősen, racionálisan, a szakmai- és pénzügyi tényezők figyelembe vételével igyekezett összeállítani a városban kijavítandó útszakaszok jegyzékét. Ugyanakkor azt is fontosnak tartották, hogy az utak felújítására szánt összegek ésszerűen, szakmailag jól alátámasztott tervek alapján legyenek elköltve. Éppen ezért született meg az a döntés, hogy az ideiglenes „hideg” aszfalttal történő kátyúzást nem részesítették előnyben, csak a nagyon veszélyes kátyúk betömésére használták ezt a megoldást. Fölösleges többletkiadás lett volna a 3-4-szer drágább hideg aszfalttal ideiglenesen kátyúzni annak tudatában, hogy az így kijavított szakaszokat újra javítani kell, amikor az időjárás engedi.

Fülöp-Székely István, a városháza műszaki igazgatója a tájékoztatón elmondta, hogy az utak javítási munkálataira tervezett 4,6 millió lejből 586 ezer lej értékben szerződött le a városháza kátyúzási munkálatokra, amelyeket az időjárás függvényében márciusban meg is kezd a közbeszerzést megnyert cég. A fennmaradó 4 millió lejből 24 útszakasz felújítása van tervbe véve városunkban teljes sávú újraaszfaltozással, mint pl. a Függetlenség utca felső szakasza, a Tompa László utca, az Orbán Balázs és Tamási Áron utcák egyes szakaszai, a Morum,- Fehér,- Tihadar- és Verőfény bejáratok, a Kadicsfalvi utca egyes szakaszai.

Orbán Balázs, önkormányzati képviselő elmondta, hogy nemcsak az aszfalttal borított útszakaszokat tervezik felújítani, hanem a város kockakővel burkolt utcáit, az Eötvös József és az Iskola utcákat is. Azokon az útszakaszokon, ahol az útjavítási munkálatokat végzik, a gyalogos közlekedés meghibásodott járdafelületei is felújításra kerülnek.

A Bethlen Gábor utcai kerékpárút szakszerű szegéllyel történő elkülönítése, festése 100 ezer lej értékben, valamint több mint 300 megsüllyedt akna fedlapjának aszfaltszintre emelése is a tervezett és az 2017-ben elvégzendő munkálatok részét képezik.

A kátyúzás napokon belül elkezdődik, a teljes újraaszfaltozással felújítandó szakaszokon viszont a munkálatok legkorábban júniusban kezdődhetnek el a közbeszerzési eljárás kötelező lépéseinek betartása miatt.

 

Székelyudvarhely, 2017. március 13.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala