Székelyudvarhelyen aláírták a testvérvárosi szerződést Budapesttel

A székelyudvarhelyi önkormányzati testület ünnepélyes, rendkívüli tanácsülésen döntött a Budapest és Székelyudvarhely közötti testvérvárosi kapcsolat megkötéséről, és immár közjogi értelemben is kinyilvánította, hogy a két város között új együttműködési távlatok nyílnak meg.

A székelyudvarhelyi városháza Szent István-termében tartott tanácsülésen jelen volt Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Németh Szilárd, magyar országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Orbán Gyöngyi, Soroksár alpolgármestere, valamint Szász Jenő és Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és elnökhelyettese.

Az ülésvezető Orbán Balázs önkormányzati képviselő jelentős napnak nevezte a mait Székelyudvarhely életében, hiszen a budapesti önkormányzat után, immár a székelyudvarhelyi testület is kinyilváníthatja akaratát, hogy még szorosabbra fűzze a nemzet fővárosával kapcsolatát. A szerződés az együttműködés számos területére kiterjed, mintegy keretbe foglalva azokat a célokat, amelyek mentén az elkövetkezőkben Budapest és Székelyudvarhely közös programokat szerveznek.

A székelyudvarhelyi önkormányzati testület jelen lévő tagjai egyöntetűen fogadták el Budapest és Székelyudvarhely testvérvárosi szerződésének megkötését.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere a szerződés aláírását követő ünnepi beszédében történelmi mérföldkőnek nevezte a mai pillanatot, hiszen ma sikerült egy rendkívül súlyos érzelmi hiányt bepótolni: Budapest és Székelyudvarhely testvérvárosi kapcsolata még inkább feledteti azt a gyászos emlékezetű december ötödikét, amelyen – több évtizedes történelemhamisítás és megalkuvás következményeként – majdnem sikerült elfeledtetni az erdélyi magyarokat az anyaországaikkal, fogalmazott a székely elöljáró.

„Egy nemzet hazáját csupán a térképeken lehet főhatalmi játszótérré alakítani, a Kárpát-medence testét viszont mi a kiontott vérünkkel kötöttük egybe, és ezért annak lelki egysége örök. Éppen ezért kegyelmi állapotként éljük meg, hogy Peking, New York, Bécs, Berlin vagy Lisszabon mellett Székelyudvarhely is Budapest testvérvárosa lehet. Mégis – úgy érzem – lelkiekben sokkal nagyobb jelentősége van ennek a kapcsolatnak – Budapest számára is –, mint bármely más testvérvárosa esetében” – osztotta meg ünnepi gondolatait Gálfi az ünnepi hallgatósággal.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere beszédében biztosította a jelenlévőket, hogy nincsen olyan hatalmi erő vagy rendelet, amely a magyar országgyűlés, vagy a budapesti városháza homlokzatáról levetetné a székely zászlót, a székelyek, ha csak ezért is, mindig otthon érezhetik magukat a nemzet fővárosában. Tarlós személyes hangvételű beszédében elmondta, hogy Erdély szerelmeseként mindig is fontosnak tartotta szorosabbra fűzni a kapcsolatot a külhoni magyarsággal, ezért megtiszteltetésnek érzi, hogy országgyűlési képviselőként ott lehetett 2010-ben, amikor a külhoni magyarok állampolgárságáról döntött a magyar országgyűlés. Tarlós ugyanakkor elmondta, hogy a Székelyudvarhellyel kötött testvérvárosi szerződés tulajdonképpen egész Székelyföldnek szól és reméli, elkövetkezőkben ez az együttműködés túlmutat majd két város határain. Budapest főpolgármestere elsősorban lelki és érzelmi kötelékként tekint a szerződésre és hangsúlyozta, hogy ennek megkötését Budapest kezdeményezte és örül, hogy a Székelyudvarhely jelenlegi városvezetőségében partnerre találtak.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke ünnepi beszédében a szentistváni örökség kettősségének fontosságát emelte ki, vagyis egyszerre kell helytállni magyarként és keresztényként. Szász ugyanakkor úgy értékelte, hogy ahogyan szoros köteléket kell kialakítani Istennel, ahhoz, hogy ne tévedjünk el a világban, ugyanúgy szorossá kell fűzni a kapcsot a nemzet tagjai között. Ennek a szorosabbá fűzésnek vagyunk most a tanúi, amikor a székely főváros és nemzet fővárosa között hivatalosan is megerősítik a testvéri köteléket. Szász Jenő ugyanakkor emlékeztette a jelenlévőket, hogy most már csak a székelyudvarhelyieknek kell elhinniük, hogy településük a székely főváros, ebben az esetben megindulhat a város a helyes úton.

Az ünnepi hangulatot a Székelyföldi Filharmónia és az Udvarhelyi Néptáncműhely produkciói színesítették.

 

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala sajtóosztálya