Széki találkozó ivóvíz ügyben

A székelyudvarhelyi városháza tanácstermében egy regionális víz- és szennyvízszolgáltató létrehozásáról egyeztettek Udvarhelyszék polgármesterei Gálfi Árpád polgármesterrel, Orbán Árpád alpolgármesterrel, valamint Bíró Barna Botond megyei alelnökkel 2017. január 17-én, kedden.

A találkozón részt vettek a városháza szakosztályainak képviselői, valamint a Székelyudvarhelyen szolgáltató, debreceni Aqua Nova képviselői. A székelyudvarhelyi találkozóról a pénteken, Küküllőkeményfalván tartott széki soros megbeszélésen döntöttek az elöljárók, többek között arról is, hogy az udvarhelyszéki kis településeken levő, a Kisvíz programban épített, de nehezen karbantartható víz- és csatornahálózatok javítását, felügyeletét egy, a megyei önkormányzat által létrehozandó szakcégre bízzák, így egy kézbe kerül a szolgáltatás. Ugyancsak pénteken tárgyalták tovább – immár második alkalommal a decemberi találkozót követően – térségi vízszolgáltató létrehozását is, amely azoknak a településeknek a víz- és szennyvízhálózatát működtetné, amelyek nem tartoznak a HARVÍZ szolgáltatóhoz. A keddi találkozón a polgármesterek már a létrehozandó fejlesztési társulás működési elveit körvonalazták, melynek jogi kereteit a megyei tanács jogászai dolgoznák ki, Bíró Barna Botond felvállalása szerint. A fejlesztési társulás létrehozását célul tűző találkozósorozat annak a stratégiának a része, melyet Gálfi Árpád polgármester Tusványoson vetett fel tavaly, melynek célja a politikai hovatartozástól, pártszínezettől független együttgondolkodás.

Igencsak nagy szükség van erre, hiszen az előző városvezetés nem volt a vidék partnere, nem vállalta fel közös projektek megvalósítását.

Székelyudvarhely jelenlegi vezetősége nyitott városházát, nyitott várost épít, mely nemcsak a városlakók, de a környező települések, Udvarhelyszék lakosságának egészével működik együtt, vallja, hogy nem működik a város a vidék, valamint a vidék a város nélkül. Székelyudvarhely Udvarhelyszék térségközpontjaként számos olyan intézménynek ad otthont, több olyan feladatot lát el, melyek nem csupán Udvarhely, de egész térsége számára meghatározó jelentőséggel bírnak, így a vidék és város együttműködésének megkerülhetetlen szerepe van Udvarhelyszék fejlődése szempontjából.

A térség infrastrukturális fejlesztésétől szóló találkozók hamarosan folytatódnak.

 

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala sajtóosztálya