Szilvássy Carola Emlékkiállítás nyílt

A nőnap jegyében Erdély utolsó nagyasszonyaként számon tartott Szilvássy Carola életútját és emblematikus egyéniségét megidéző emlékkiállítás nyílt a Művelődési Ház előtéri galériájában.

A társadalmi felelősségvállalás terén rendkívüli utat bejárt báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életét Elekes Gyula házigazda, valamint a tárlat kurátora, Szebeni Zsuzsa színháztörténész ismertette a megnyitón.

A 19. és 20. századok fordulójának erdélyi művészeti, társadalmi és hitéletének egy szeletét is bemutató kiállítás a jelenlévők minden érzékszervére hatni kívánt: a művészetpártoló helikoni védasszony személyes tárgyainak megtekintése mellett ugyanis megkóstolhattuk a Carola által összegyűjtött főúri receptek alapján rekonstruált tortákat, ugyanakkor a kozmetikai termékeit is ki lehetett próbálni.

Az arisztokrácia kulturális életének mozgató rugója, a világháborúk idején ápolónőként dolgozó nagyasszony, Bánffy Miklós múzsája emlékét megidéző kiállítás még három hétig látogatható.

        

 

[ Szilvássy Carola (1876–1948) Kolozsvár emblematikus személyisége, az első világháború sebészeti különítményének ápolónője, aktív közéleti tevékenységet folytató hölgy volt, a Kolozsvári Nőszövetség elnöke, a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Irodalmi Társaság tagja, az Erdélyi Színpártoló Társaság alelnöknője, az Erdélyi Helikon védasszonya, az Óvári Szalon mozgatórugója, az Erzsébet Rend kitüntetettje, a diakonissza mozgalom első számú támogatója. Édesapja Szilvássy Béla földbirtokos, édesanyja báró Wass Antónia. Carola báró Bornemissza Elemérnek lett a felesége. Egyetlen gyermekük korai halála után különváltak. Hetvenkét éves korában halt meg Kolozsváron. Sírjára a jelenlevők emlékezete szerint Bánffy Miklós helyezett egy vörös rózsacsokrot.

Kemény János, az Erdélyi Helikon írói kör létrehívója és fő szervezője. A Kemény család számára Carola a vécsi találkozók során nyújtott felbecsülhetetlen támogatást. Az író, aki Kakukkfiókák című regényében külön fejezetet szentel gyermeke keresztanyjának, – Szilvássy Carolának – akiről így emlékezik: „Carola már akkor azokhoz az asszonyokhoz tartozott, akikkel kapcsolatban kénytelen volt mindenki állást foglalni vagy mellette, vagy ellene. A legújabb divat szerint öltözködött, ízléssel ugyan, de jóval modernebbül, mint mások. Internacionalistának vallotta magát.„]

A kiállítást szervező polgármesteri hivatal és a Művelődési Ház ma, március 8-án – az igényelt helyjegyek alapján teltházas – két újabb nőnapi programra várja az érdeklődőket.