Találkozó a Johannita Lovagrend küldöttségével

A németországi Johannita Lovagrend közel negyvenfős küldöttsége látogatott ma a székelyudvarhelyi városházára, ahol a Szent István-teremben Gálfi Árpád polgármester és Orbán Árpád alpolgármester köszöntötte és jelképes csomaggal ajándékozta meg őket. A találkozón Geréb Ajnácska székely népdalokkal örvendeztette meg a vendégeket.

A németországi önkéntesek 12 kamion adományt hoztak karácsonyra Székelyföldre, több mint 70 udvarhelyszéki közösségben kaptak a 15000 csomagból. A német lovagrend tagjai nyolcadik éve segítenek a székelyföldi egyházi, karitatív és más civil szervezeteken keresztül a szegényeken. A küldöttség vezetője, Manfred Emmerling elmondta, hogy Dél-Németországban közel 50000 csomagot gyűjtöttek és készítettek az elmúlt hetekben, négy konvoj indult Kelet-Európába karácsony előtt, kettő Romániába, egy Boszniába és egy Albániába. Az Udvarhelyszékre érkező szállítmány mellett egy másik küldöttség a Mezőséget vette célba, a csomagokkal Maros, Beszterce-Naszód és Kolozs megye településeinek szegényeit segítik.

A karitatív akció erdélyi partnerei Székelyföldön a Lókodi Ifjúsági Alapítvány és Mezőségen a Diakónia Keresztény Alapítvány szászrégeni fiókja. Több szervezet vesz részt a csomagok szétosztásában: a Kovászna Megyei Vöröskereszt, a Gondviselés Segélyszervezet, a székelykeresztúri Domus Alapítvány, a csíkszentgyörgyi közbirtokosságok és a gyergyószentmiklósi Kolping Család Egyesület. Székelyudvarhelyen a történelmi egyházak segítségével jutnak el az adományok a rászorulókhoz, így a mallersdorfi ferences nővérek által működtetett intézményekbe és az Orbán Alapítványhoz is. Csak Udvarhelyszéken közel 100 önkéntes segít a csomagok zárt, kis településekre történő kiszállításában – tudtuk meg Szilágyi Csabától, a Lókodi Ifjúsági Alapítvány igazgatójától.

joh6 joh4 joh5 joh1

Z. Nagy István

fotók: Lőrincz Csaba