Több mint 70 millió forinttal támogatja a magyar állam a Tamási és a Baczkamadarasi felújítását

2017 folyamán a magyar állam 50 millió forint értékű támogatást ad a Tamási Áron Gimnázium felújítási munkálataira – erről Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár számolt be Székelyudvarhelyen. A sajtótájékoztatón jelen volt Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, Orbán Árpád alpolgármester, Orbán Balázs, az önkormányzat MPP-EMNP frakciójának vezető-helyettese, és Laczkó György, a Tamási Áron Gimnázium igazgatója.

A Tamási mellett 20 millió forinttal támogatják a Baczkamadarasi Kiss Gergely Református Kollégium épületeinek rehabilitálását. Az államtitkár ugyanakkor további támogatásokról számolt be: a székelyudvarhelyi, Bethlen negyedi unitárius templom felújítását 22 millió forinttal támogatja a magyar kormány, míg a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium felújítási munkálataira 74 millió forintot ad az év folyamán. Az atyhai katolikus templom újjáépítését ugyanakkor 42 millió forinttal fogja támogatni.

Soltész ugyanakkor beszámolt arról is, hogy az általa vezetett államtitkárság az elkövetkezőkben támogatni fogja a székelyföldi korai fejlesztési programokat, mivel fontosnak tartja, hogy a sérülten született, vagy a későbbiekben megbetegedett kisgyermekek minél hamarabb megfelelő kezelésben részesüljenek. Első körben egy négynapos képzési programot ajánlott fel székelyföldi gyógytornászoknak, gyógypedagógusoknak. A székelyudvarhelyi városvezetés ugyanakkor vállalta, hogy Sógor Enikő, a csíkszentmártoni korai fejlesztési központ vezetője segítségével feltérképezi a térség gyógytornászait, gyógypedagógusait.

Laczkó György, a Tamási Áron Gimnázium igazgatója megköszönte a támogatást, és örül, hogy az elmúlt években méltatlanul mellőzött iskolát támogatásáról biztosítja mind a magyar állam, mind pedig a mostani városvezetés. Az igazgató elmondta, hogy a város által fizetett bérleti díjból és a magyar állam támogatásából először a főépület volt igazgatói szárnyát, amelyben jelenleg az informatikaoktatás zajlik, újítják fel. Ezt követően a központi rész sarokattikáinak kezdenek neki.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

 

DSC_5485 DSC_5494 DSC_5498 DSC_5502