Téli tűzvédelmi előírások

A téli időszakban a magántulajdonban lévő ingatlanok vannak a legnagyobb tűzveszélynek kitéve, a tűzeset-statisztikák szerint, melyet a gazdátlanul hagyott nyílt lángok, az állati eredetű élelmiszerek tartósítására használt füstölők, a karácsonyfák valamint a hibás, vagy felügyelet nélkül hagyott fűtőtestek okoznak. A Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal sürgősségi esetek kezelésére szakosodott felügyelősége felhívja figyelmüket az alábbi tűzvédelmi előírásokra:

1. Nyílt láng használatakor figyelembe kell venni a biztonságos távolságot a gyúlékony anyagoktól és biztosítani kell a felügyeletet, amíg a tűz ég.
2. A keletkezett hamut és parazsat vízzel kell oltani és elföldelni.
3. A füstölők építésekor figyelembe kell venni a biztonságos távolságot a szomszédoktól, szigorúan tilos füstölők kialakítása a házak padlásain.
4. A füstölők tüzét nem szabad felügyelet nélkül hagyni és éjjelre ki kell oltani.
5. A karácsonyfák díszítésekor vigyázni kell arra, hogy az elektromos berendezések ne legyenek zárlatosak, nem szabad az elektromos berendezéseket feszültség alatt hagyni éjszakára, vagy ha elmegyünk otthonról.
6. A fűtőberendezések (kályhák, elektromos fűtőtestek) használatakor be kell tartani a biztonságos távolságot a gyúlékony anyagoktól és csak akkor szabad használni, ha megfelelő állapotban vannak.
7. A kémények üzembe helyezésénél nagyon fontos, hogy ne legyenek repedések és ajánlatos a kémények levakolása. Ahol a kémény gyúlékony anyaggal találkozik, ott kötelező leszigetelni megfelelő szigetelőanyaggal. A kémény magasságának 50 centiméterrel meg kell haladnia az épület gerincét. A kémények ellenőrzése és pucolása kötelező a téli szezon beállta előtt. Fém kályhacső használatakor be kell tartani a legkevesebb 70 cm-es távolságot bármilyen gyúlékony anyagtól.