Tisztelet a bátraknak! – az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a magyar nemzeti identitás egyik legmeghatározóbb eseménye, a nemzeti emlékezet szerves része. A forradalomban résztvevők a magyar társadalom teljes átalakulásáért szálltak síkra, egy modern, haladó szellemiségű, független országról álmodtak. 2017. március 15-én azokról a fiatalokról emlékezünk meg, akik hittek a forradalom eszméiben és az életükkel fizettek a hitükért. Székelyudvarhelyen a városháza és a kulturális intézmények három napos ünnepségsorozattal emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitöréséről.

Székelyudvarhelyen a városháza és a kulturális intézmények három napos ünnepségsorozattal emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitöréséről.

Március 14-én a Művelődési Házban a már hagyományos kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket: délelőtt 10 és 12 óra között huszárcsákó modellezésen lehet részt venni. A foglalkozáson kartonból lézerrel kivágott huszárcsákókat festhetnek a gyerekek eredeti fotók alapján. Délután a kokárdakészítésé a főszerep: a résztvevők 16 és 18 óra között gyöngyfűzés technikával készíthetik el a másnapi kitűzőjüket, 18 órától a 10 évnél nagyobb gyerekek tűzzománc technikával próbálkozhatnak piros-fehér-zöld kokárdát készíteni.

Március 14-én délután 17 órától nyílik a Városi Könyvtár Látvány és Hangzóanyag részlégén a Magyar Posta bélyegeiből válogatott kiállítás is. Az id. Nagy Endre tibódi nyugdíjas tanító bácsi és fia, Nagy Endre gyűjteményéből készült kiállításon olyan bélyeg különlegességek lesznek megtekinthetőek, mint az első kőnyomatos technikával készült Ferenc József sorozat. A Magyar Posta különböző témákban megjelent sorozatai (sport, híres események, történelmi események, stb) bélyegsorozatai nemcsak a gyűjtők számára érdekesek, hiszen a bélyegek által betekintést nyerhetünk egy egész korszak hangulatába, látványvilágába.

A Városi Könyvtár előtti téren 11 órától nyílik meg a kokárda- és gyermekrajz-kiállítás. A Városi Könyvtár gyermekrajz pályázata több mint tíz éves múltra tekint vissza, évente mintegy 300 pályamunka érkezik be a város és a környék általános iskoláiból. A rajzok bármilyen technikával készülhettek, a magyarok elszántságát kellett vizuálisan megjeleníteniük a gyerekeknek. Még egy érdekes programpontra hívnánk fel a figyelmet a könyvtárban: a látvány- és hangzóanyag részlegen korhű polgári viseletet ölthetünk magunkra és egy fotó erejéig meg is örökíthetjük.

A központi ünnepségre a Márton Áron téren kerül sor déli 12 órától. A huszárok ünnepélyes felvonulását és tiszteletadását követően az ünnepségen beszédet mond Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, Soltész Miklós, Magyarország egyházi, nemzetiségi és civul társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének ünnepi üzenetét Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott követe tolmácsolja. Az ünnepségen közreműködnek: a Székely Dalegylet, a Balázs Ferenc Vegyeskar és az Alla Breve Vegyeskar egyesített kórusa, Hagyományőrző Székely Huszárezred, 8-as számú Z. Sebess József Cserkészcsapat, Osváth Ildikó népdalénekes, Kedves Zenekar, Udvarhely Néptáncműhely, Baricz Gergő énekes.

17 órátóla Haáz Rezső Múzeumban kerül sor az Erdélyi Panoráma. Egy elfeledett körkép című kiállítás megnyitójára.

Az erdélyi Panoráma, más néven a Bem-Petőfi körkép féltve őrzött darabjait most láthatja először az erdélyi közönség. Az elfeledett körkép alcímet viselő kiállítás már nevében is utal a kiemelt jelentőségű alkotás sajátos történetére. A 120 méter hosszú 15 méter magas festmény tizennyolc részlete a lengyelországi Tarnow Regionális Múzeumból érkezik Székelyudvarhelyre. A kiállítást Andrzej Szpunar, a Tarnow-i múzeum igazgatója nyitja meg.

Este hét órától a városháza Szent István termében a Székelyföldi Filharmónia ünnepi hangversenyét hallgathatják meg az udvarhelyiek. A repertoárban többek között Erkel, Brahms, Berlioz, Mozart által írt zeneművek lesznek hallhatók.

Március 16-án 20 órától Tárkány Művek-koncert lesz a Siculus Ifjúsági Házban.

Az idén először okostelefonon is követhető a székelyudvarhelyi március 15-ei ünnepségsorozat programja. Aki ilyen formában is követni szeretné az eseményeket, letöltheti a FestivApp nevű alkalmazást, és máris nap(p)ra kész lesz, tudni fogja, hogy mikor készíthet huszárcsákót az ovisokkal, és mikor kell készülődjön, mert egy nem mindennapi kiállítás kezdődik a múzeumban. Az alkalmazás interaktív műsorfüzetként működik, kedvencnek jelölhetőek a programok, segít a helyszíni eligazodásban, értesítőt küldd a programok előtt és lehetőségünk van elkészíteni a saját eseménynaptárunkat is. Az alkalmazás ingyenes, és akkor is elérhető a telefonon az összes információ, ha a letöltést követően nem kapcsolódunk rá az internetre.

Az alkalmazás innen tölthető le.

Android:http://bit.ly/FestivApp

iOS: http://bit.ly/iFestivApp

Székelyudvarhely, 2017. március 14.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala