Vándorútra indul a Székelyföldi Szent László falképek című tárlat

A Magyari Hunor fotóiból összeállított, Szent László falképeket ábrázoló, reprezentatív kiállítást határon túli magyar városokban – októbertől kezdődően – nyolc hónapon keresztül, havonta új helyszínen mutatja be a székelyudvarhelyi Művelődési Ház. A nagy befogadási igényt látva, a kiállítást Elekes Gyula igazgató interaktív elemekkel kiegészítetve indítja útjára. Az első helyszínen, Hévízen október 27-én nyílik a tárlat.

A tizenkét székelyföldi templomban fellelhető Szent László-falképeket, illetve azok maradványait bemutató fotókiállítást itthon a nyár folyamán 4800-an tekintették meg, javarészt diákok, de a határon túli oktatási intézmények nyári programjának is kiválóan megfelelt ennek a tárlatnak a látogatása. „Öröm volt megtapasztalni ezt a nagy érdeklődést, és ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy ha a határon túli magyarlakta vidékeken is hasonló fogadtatásban lenne része ennek a kiállításnak, akkor mindenképpen érdemes ezt továbbgondolni. Hiszen ez egyfajta népszerűsítése is lenne az intézményünknek, illetve a városnak. Elég ha csak arra gondolunk, hogy ha a tárlat láttán Bögözbe, Székelyderzsbe vagy Homoródkarácsonyfalvára érkeznek a látogatók, akkor az a városnak is jó” – érvel az igazgató.

A kazettás mennyezetet imitáló, 28 m. hosszú molinó, mely egyben szakrális teret is biztosít a tárlatnak, a 42 méter hosszúságú, egy térben kiállítható fotók információs anyaggal gazdagodva kelnek útra. „Mivel ezek képek itthonról 6-800 km-re kerülnek el, az információs anyag kiegészítése is indokolttá vált. Ugyanakkor fontos, hogy a fiatalabb látogatóknak, a gyermekeknek is élményt nyújtson a tárlat. Így színezhető Szent László-füzetet fogunk adni a kisebbek kezébe, bízom abban, hogy már a keszthelyi helyszínre vinni tudjuk magunkkal. Továbbá a jó pár éve nagy sikernek örvendő koronamodellezési tevékenységünket is vinni szeretnénk, ami ugyancsak be tudja kapcsolni a kisebbeket a történelem világába” – magyarázza az interaktív elemek szükségességét Elekes Gyula. Mint mondja, a tárlat látogatottságának követése érdekében számozott képeslapot is fognak kapni a látogatók, továbbá egy 40 oldalas igényesebb képeskönyv is készül, ami már a felnőtt rétegnek szóló promóciós anyag. Ez utóbbi is elő van készítve, továbbá egy QR-kódos applikáción is elérhető lesz a tárlat információs anyaga.

A Szent László emlékévnek is tulajdonítható nyitottság eredményeként a Szent László falképek Székelyföldön című tárlat a következő városokba vándorol: október 27-én Hévízre, november 17-én Keszthelyre, december 15-én Budapestre a Történeti Múzeumba, január 22-én Tatabányára, február közepén Tatára, március közepén Esztergomba, április közepén Komáromba, májusban pedig Vácra.  Hazaérkezése után minden bizonnyal a székelyföldi városok is sorra kerülnek.

 

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának sajtóosztálya

  1. október 26.

Szent László falképek Székelyföldön kiállítás meghívó 99×210