Helyi hivatalos közlöny

Pénteken, május 3-án a holokauszt székelyudvarhelyi áldozataira emlékeztünk.  75 éve volt annak, hogy a városban és a környékbeli településeken maradt 276 zsidót 1944. május 3-án összegyűjtötte a magyar polgári és katonai hatóság az akkori Tanítóképző udvarára. Az éjszakát az iskola tornatermében töltötték. A pénteken bemutatott természetművészeti térinstalláció szinte ugyanott áll, mint ők, azok a székelyudvarhelyiek, akik közül csak 38-an tértek haza Auschwitzból. Erkölcsi kötelességünk, hogy ezen az évfordulón is megemlékezzünk a város zsidó származású lakosainak tragédiájáról.

A 75 évvel ezelőtti események következtében gyerekek, nők, férfiak, idősek és fiatalok, családok pusztultak el. Eltűntek, pedig maradhattak volna. Meghaltak, pedig élhettek volna. Berze Imre szobrászművész, a Haáz Rezső Múzeum munkatársa ezt a kettősséget és éles kontrasztot tette tapinthatóvá a Márton Áron téren megtekinthető műalkotásával.

A városháza Szent István termében dr. Gidó Attila Zsidók Székelyudvarhelyen a 20. században címmel tartott előadást, amely közelebb hozta a 75 évvel ezelőtt történteket, illetve részletesen bemutatta a város zsidó közösségének múltját.

A megemlékezés zárásaként a nagyváradi Hakeshet Klezmer Band zenélt. A koncert kezdete előtt az Izraelből hazajött leszármazottak, az udvarhelyi rokonok, illetve a város polgármestere és alpolgármestere gyújtotta meg azt a hat gyertyát, amelyek az elpusztult 6 millió zsidót jelképezik minden ilyen megemlékezésen.

Frissítés dátuma:
2019.05.06.

Következő:
Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette