Helyi hivatalos közlöny

Elkészült Székelyudvarhely új kerékpáros útvonala. A Kőkereszt tértől a Bethlenfalvi úti jelzőlámpáig tart a kerékpársáv, amely mindkét irányban biztonságosabb lehetőséget nyújt a kerékpárosoknak a városban való közlekedésre.

A város önkormányzata 2016-ban fogadta el Székelyudvarhely mobilitási tervét, amely egy korábbi felmérés eredményeivel összhangban egyértelműen kimondta: át kell alakítani a közlekedési szokásokat, ellenkező esetben a közlekedési dugók miatt élhetetlenné válik a város. Az egyetlen megoldás az autós forgalom csökkentése, az alternatív közlekedési eszközöket használók számának növelése. Csak ezáltal könnyíthető a város forgalma.

Az új kerékpársávok tervezése és engedélyeztetése három évet vett igénybe, idén szeptemberben hagyta jóvá a megyei rendőrség is.

A jelenlegi megoldás egy átmenet, jelzés. Az Európai Uniótól elnyert 15 millió euró értékű vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló beruházás teljesen át fogja alakítani a város közúti forgalmát. 2023-ra kell elkészülnie teljesen az infrastruktúra és tömegközlekedés fejlesztésnek, addig pedig jó lenne megszokni, hogy kerékpárral, rollerrel és gyalog is könnyen, gyorsan és biztonságosan lehet közlekedni a városban. Ha hatékony változást akarunk a forgalomban, akkor elengedhetetlen a szemléletváltás: érdemes az autót alternatív közlekedési eszközre cserélni. A kerékpársáv mentén található üzletek tulajdonosai engedélyt kapnak majd árufeltöltésre, amelyet a kevésbé forgalmas éjjeli időszakban oldhatnak meg.

A városháza ezekkel a módosításokkal az alternatív közlekedést bátorítja, még akkor is, ha ez új parkolási és közlekedési szemléletet igényel.

Az érintett útvonalakon kérjük, tartsák be a forgalmi szabályokat, fokozottan figyeljenek egymásra a biztonságos közlekedés érdekében.

Frissítés dátuma:
2019.10.01.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette