Helyi hivatalos közlöny

Korábban beszámoltunk arról, hogy a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem és Székelyudvarhely önkormányzata komoly egyeztetéseket folytat, amelynek célja szorosabbá fűzni Románia legnagyobb és legjobb egyetemével városunk együttműködését.
Ma délelőtt az egyetem rektori hivatalában fogadta városunk polgármesterét és alpolgármesterét dr. Daniel David rektor, dr. Soós Anna és dr. Markó Bálint rektorhelyettesek.


Daniel David, a BBTE rektora a mai találkozón is hangsúlyozta, hogy az egyetem számára kiemelten fontos a helyi közösségeket szolgálni, ugyanakkor a magyar tagozat a magyar közösség számára egyfajta kulturális központ is kell legyen.
Az egyeztetést követően a felek aláírták az együttműködési megállapodást, amely a következő időszakban lehetőséget teremt további képzési formák, illetve szakok indítására Székelyudvarhelyen.


A találkozón többek között a digitális kompetencia fejlesztése, további IT nyílt képzések és mesterképzés, valamint projektmenedzsment képzések konkretizálódtak.
A munkamegbeszélést és a szerződés aláírását követően hibrid sajtótájékoztatót tartottak a felek az Egyetemiek Házában.

Markó Bálint rektorhelyettes hangsúlyozta: a BBTE számára fontos átadni a tudást, illetve a helyi közösségek javára válni. Ezzel a szerződéssel megteremtődött a feltétele bármilyen típusú akadémiai tevékenységben partnerségre lépni.
A szerződéskötés egyébként nem előzmény nélküli, hiszen régi kapcsolata van az egyetemnek Székelyudvarhellyel, ahol az egyetem az egyik legfontosabb kihelyezett tagozatát működteti.

Gálfi Árpád, városunk polgármestere elmondta: kiemelkedő pillanat volt a mai Székelyudvarhely számára, ugyanakkor bízik abban, hogy az együttműködés hasznos lesz a helyi és az udvarhelyszéki közösség számára.

Fontos lehetőséget teremteni a fiataloknak, illetve az élethosszig való tanulás iránt érdeklődőknek – hangsúlyozta Pálfi Kinga alpolgármester. A várhatóan ősszel induló IT mesterszak, illetve a további képzések sok fiatalnak jelentik majd a továbbtanulás lehetőségét.
Összegzésként Markó Bálint megjegyezte: Székelyudvarhely iskolaváros, az egyetem így tulajdonképpen hazamegy átadni a tudást.

Frissítés dátuma:
2021.04.20.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette