Helyi hivatalos közlöny

Dr. Markó Bálint egyetemi tanár, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem minőségbiztosításért, versenyképességért és nem hagyományos oktatásért felelős rektorhelyettese volt Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának vendége. A BBTE küldöttségének tagja volt dr. Dósa Zoltán egyetemi docens, a BBTE székelyudvarhelyi kihelyezett tagozatának vezetője, dr. Simon Károly, a Matematika és Informatika Intézet egyetemi adjunktusa, a székelyudvarhelyi IT programok szakmai koordinátora és dr. Kolumbán Sándor, szintén a Matematika és Informatika Intézet egyetemi adjunktusa.

A mai találkozón Gálfi Árpád polgármester, Pálfi Kinga alpolgármester asszony, valamint a székelyudvarhelyi önkormányzati testület szociokulturális, vallási, tanügyi, egészségügyi, családjogi, gyerekvédelmi, ifjúsági és sport ügyekben illetékes szakbizottsági tagjai fogadták az ország legnagyobb és legjobb minősítéssel rendelkező egyetemének küldöttségét.

A mai találkozón Markó kiemelte: a BBTE számára kiemelten fontos a helyi közösségek fejlődésének szakmai támogatása. A BBTE Románia legjobb egyetemeként hozzá tud járulni a közösségek fejlődéshez. A város részéről megvan a kellő nyitottság – ezt az elmúlt években is bizonyította Székelyudvarhely – és igény a felsőfokú képzési skála szélesítésére, és mindez alapvető feltétele a sikeres együttműködésnek. Az IT-képzés jó példa arra, hogy az egyetem az egyik legprosperálóbb szektorban nyújt képzést Székelyudvarhelyen. Nem titkolt tény az sem, hogy a BBTE Matematika és Informatika Kara a világ első 500-as rangsorában szerepel már, s ez tovább erősíti az oktatás minőségének komolyságát.

Gálfi Árpád polgármester a mai találkozón hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos terület a felsőoktatás fejlesztése a következő időszakban is Székelyudvarhelyen, és ebben továbbra is számít a Babeș–Bolyai Tudományegyetemre.

A polgármester ugyanakkor köszönetét fejezte ki az IT átképzési programban, a U-Hub Udvarhelyszéki IT&C Közösség létrehozásában, valamint az elmúlt években elkezdett IT-projektekben vállalt kulcsszerepéért dr. Simon Károlynak.

Ezek a korábbi években elkezdett projektek többek között ahhoz is jelentős mértékben hozzájárultak, hogy jelenleg Kolozsvár mellett csak Székelyudvarhelyen adottak a BBTE felsőoktatási IT-képzésének humánerőforrásbeli feltételei.

A mai találkozón Pálfi Kinga kiemelte, hogy kulcsfontosságú a jelenlegi gazdasági helyzetben a gyors reakció a felsőfokú oktatás területén is.

Több olyan képzési lehetőséget sorolt fel az alpolgármester asszony, amelyek székelyudvarhelyi elindítását szorgalmazza az önkormányzat. Szabó Zsuzsa önkormányzati képviselő, az oktatási területtel is foglalkozó szakbizottság vezetője elmondta: komoly anyagi terhet jelent az itteni családok számára Kolozsváron taníttatni a gyermekeket, ezért is kiemelten fontos a helyben elérhető felsőoktatási kínálat bővítése.

Pedagógusként ugyanakkor hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy mihamarabb elérhetőek legyenek olyan mesteri képzések, akkreditált továbbképzések, a digitális kompetenciákat erősítő programok, a szociális területen tevékenykedő segítő szakemberek képzését célzó programok, amelyek városunk és a régió számára kínálnak szakmai fejlődési lehetőséget.

Dr. Dósa Zoltán megerősítette: akkreditálták a székelyudvarhelyi kihelyezett tagozat mesterképzőjét, így az óvó- és tanítóképzés területén már elérhető Székelyudvarhelyen is a mesteri fokozat megszerzésének lehetősége.

A rektorhelyettes egyébként nyitott volt olyan képzési formák elérhetővé tételében is városunkban, mint a nyílt kurzus (egy téma szakemberekkel történő alapos bemutatása), felnőttképzések, további magiszteri programok. Kiemelte: fontos, hogy olyan programok tudnak indulni a közeljövőben, amelyek számára adott az infrastrukturális feltételrendszer, illetve a humán erőforrás, vagyis a minősített oktatók is rendelkezésre állnak.

Gálfi Árpád polgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a város hamarosan elkezdi az egykori UCECOM épületében a legfelső szint rehabilitálást éppen azzal a céllal, hogy ott a BBTE további képzései számára is otthont biztosítson. Amennyiben a feltételek adottak lesznek, akkor az egyetem is erőforrást rendel a mesteri képzések elindításához – mondta a rektorhelyettes.

Székelyudvarhely részéről határozott kérés is megfogalmazódott a mai megbeszélésen arról, hogy az egyetemmel közösen tovább erősödhessen az IT-képzés, hogy a város tovább erősítse az informatika területén vállalt központi szerepét.

A találkozó végén a felek megegyeztek abban, hogy a közeljövőben egy széleskörű együttműködési szerződésbe foglalják a ma megbeszélteket. A rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy ebbe bele kell kerülnie annak az igénylistának, amelyet a város fontosnak tart a székelyudvarhelyi felsőoktatási képzések területén.

Ennek a szerződésnek az aláírására Kolozsváron kerül sor a közeljövőben.

 

 

Frissítés dátuma:
2021.02.26.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette