Helyi hivatalos közlöny

Székelyudvarhely és a lengyelországi Jasło városának kapcsolata jónéhány évvel ezelőtt kezdődött. A néprajzi és hagyománybeli hasonlóságok indították el azt a folyamatot, amely ma a testvértelepülési szerződés aláírásában csúcsosodott ki.

Ennek a kapcsolatnak az elindítója és állandó segítője Karol Biernacki, a Lengyel Köztársaság szegedi Konzulátusának tisztelebeli konzulja, a háromnapos lengyel látogatás fordítója.

a 2019 decemberében az önkormányzat (HT 206/2019. december 19.) és a külügyminisztérium által jóváhagyott testvértelepülési szerződés ünnepélyes aláírására a lengyelországi Jasło városával. Az eredetileg 2020 márciusára időzített ünnepélyes aláírást a koronavírus-járvány felülírta.

Az elmúlt időszakban történt egyeztetéseknek köszönhetően sikerült mindkét város számára megfelelő időpontot találni, így 2023. október 6-án Jasło és Székelyudvarhely polgármestere ünnepélyesen is aláírta a szerződést.

A testvértelepülési kapcsolatok a ma aláírt szerződés értelmében gazdasági, kulturális, sport, turizmus, oktatás, környezetvédelem és helyi fejlesztések területein fognak erősödni.

A célok között szerepel továbbá a közösen szervezett programok általi kölcsönös tapasztalatcsere kulturális, művészeti, sport, turisztikai, nevelési, tudományos, gazdasági és környezetvédelmi területeken egyaránt.

Ryszard Pabian, Jasło polgármestere hangsúlyozta: „mi csak polgármesterek vagyunk és tisztában vagyunk vele, hogy csak bizonyos ideig szolgáljuk a közösséget, ezért fontos, hogy az együttműködés elsősorban a lakók között valósuljon meg.”

Az aláírást és a déli ünnepséget követően a lengyel küldöttség egy városbemutató sétán vett részt.

Frissítés dátuma:
2023.10.06.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette