Helyi hivatalos közlöny

A Gyulafehérvári Caritas – Szociális Gondozás, valamint Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala partnerségben a Norvég Alapokból finanszírozott pályázatot nyert. A projekt célja, hogy szociális, medikális , szocio-edukációs és foglalkoztatási tevékenységek segítségével támogassa az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekeit, hogy iskolában maradhassanak, a szakképesítés nélküli felnőtteket, hogy kompetenciaigazolást szerezhessenek és annak segítségével munkába állhassanak.

A ma délelőtti projektindító sajtótájékoztatón a pályázatban résztvevő intézmények ismertették a részleteket.

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas – Szociális Gondozás ágazati igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy a szervezet és a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal között nagyon jó az együttműködés. A „Mindenki mindenkiért – Integrált szolgáltatások a székelyudvarhelyi hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért” címet viselő közös projekt, amely a mélyszegénységben élők felzárkóztatását vállalja, is ezt tükrözi.

Az igazgató elmondta, hogy önmagában ez a projekt nem fogja megoldani az összes problémát, azonban rá tudja irányítani ezeknek a közösségeknek a figyelmét arra, hogy ők maguk is felelősek, nekik is tenniük kell a változásért, és ehhez a változáshoz nyújt majd fontos segítséget a program. A 26 hónapos kivitelezési időszakot követően szakszerű, ember- és közösségközpontú szolgáltatásrendszer fog kiépülni.

Az eseményen jelen volt Pálfi Kinga, Székelyudvarhely alpolgármestere, aki beszédében kiemelte, hogy nem idegen számára a pályázatok világa, és éppen ezért tudja különösen értékelni a példás szoros együttműködést a város és a Caritas között.

Hiszem azt, hogy ez a projekt a beszűkült értékrendünkön is képes lesz változtatni – hangsúlyozta az alpolgármester.

Vetési Nándor, a Gyulafehérvári Caritas – Szociális Gondozás régiós koordinátora emlkeztetett: Székelyudvarhelyen nem csak a roma közösségeket érinti a most induló projekt, hanem minden hátrányos helyzetű család számára segítséget kíván nyújtani a 470.000 eurós összköltségvetésű – ebből 423.000 euró a támogatás értéke – pályázat, amelyhez felmérés is készült pontosan azért, hogy a valós problémákra tudjon megoldást kínálni.

Az életminőség javítását célzó pályázat projektmenedzsere, Vass Orsolya kifejtette: a marginalizált közösségek számára kíván segítséget nyújtani a pályázatból teljesen megújuló Budvár Szociális Központ. Épül továbbá egy szociális mosóda – ez az önkormányzat feladat –, amely a mosási lehetőség mellett álláslehetőséget is kínál majd a közösségek számára, valamint kialakítanak egy játszóteret is. Lesz továbbá korai fejlesztő központ, kompetencia képzés, amelynek elvégzését követően igazolást is kapnak a résztvevők. Egészségügyi felmérő programot is indítanak, illetve teljesen megújul az asszisztensi szoba is.

Már idén március 1-től indul az iskolaelhagyást megelőző program. A zsetonprogram lényege, hogy támogatja a mindennapi jelenlétet az oktatási intézményekben azzal, hogy a gyerekek a program során jutalomtáborokban vehetnek részt. A Budvár Szociális Központban a várandós és kisgyermekes családok számára támogató programok indulnak, amelyek elsősorban a tudatos gyermekvállalást és a személyes higiéniára való odafigyelést promoválják. A pályázat lebonyolításának következő két évét egy antidiszkriminációs kampány fogja végigkísérni.

A projekt további partnerei a Ficánka Napköziotthon, a Kipi-Kopi Napköziotthon – mindkét intézmény a korai fejlesztés és nevelés területén –, a Tompa László Általános Iskola és a Móra Ferenc Általános Iskola a zsetonprogramban. Az egészségügyi pillér szakmai partnere a Székelyudvarhelyi Városi Kórház.

A Budvár Roma Egyesület részéről Szász Emil vett részt a mai sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy jó a Budvár utcai közösség kapcsolata a várossal és a Caritasszal egyaránt.

Ez a pályázat tovább erősíti ezt a kapcsolatot azzal, hogy a gyermekek tanításával, nevelésével fogja a  közösséget megváltoztatni, illetve a felnőttek esetében a tanulás és képzés révén támogatja az érintettek munkavállalását.

Frissítés dátuma:
2021.02.24.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette