Helyi hivatalos közlöny

Ma délelőtt a városháza Orbán Balázs termében Pálfi Kinga alpolgármester, a köztéri alkotásokat véleményező szaktestület elnöke és Bíró Edith, a Balázs Ferenc Vegyeskar vezetője tartott sajtótájékoztatót a készülő Csanády György mellszobor leendő helyével kapcsolatban.

Az elmúlt időszakban ugyanis egyeztetés történt a református egyházzal, és a közös döntés értelmében Csanády György, a székely himnusz szerzőjének mellszobra a Bethlen Gábor utcai református temetőkertben kap helyet.

Pálfi Kinga elmondta: a köztéri alkotásokat véleményező szaktestület tavaly októberi ülésén javasolta is a kezdeményezőknek ezt a helyszínt.

Amint azt Bíró Edith kiemelte: Csanády és családja is református, a székely himnusz szerzőjének végső nyughelye is ebben a temetőben van, így nyitottak voltak erre a javaslatra. Az elképzelés szerint a temető bejárata melletti részen alakítják ki a szobor számára a megfelelő teret.

A székely himnusz bemutatásának idén május 23-án lesz a századik évfordulója, a cél pedig az, hogy ezen a napon legyen az ünnepélyes avatás is.

A szobor elkészült, következik annak kiöntése, ezzel párhuzamosan pedig az engedélyeztetési folyamat.

Frissítés dátuma:
2022.02.09.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette