Helyi hivatalos közlöny

Ma délelőtt helyszíni bejárással egybekötött sajtótájékoztatón mutattuk meg a sajtó képviselőinek is a Csalóka negyedben található Arany Hegy Otthont. Ebben az új ingatlanban működik jelenleg az Orbán Alapítvány iskolai és fejlesztő programja, a Szent Ferenc Egyesület óvodai és iskolai programja, valamint a Lilapont Egyesület koraszülötteket fejlesztő porgramja.

A Napsugár utcai ingatlan tulajdonosa, Farkas Iván is jelen volt a mai eseményen. Az üzletember a teljesen új ingatlant bérmentesen ajánlotta fel a város számára azzal a feltétellel, hogy abban szociális tevékenység folyjon. Amint a mai eseményen fogalmazott: minden gyermek érték, a közösség feladata pedig az, hogy segítsen a fejlődésben, a felzárkóztatásban.

Gálfi Árpád polgármester történelminek nevezte ezt a pillanatot. Olyan korszerű, felszerelt ingatlanba költözhettek ezek az alapítványok, egyesületek, amelyben a fejlődéshez szükséges körülményeket maximálisan biztosítani lehet. Példaértékűnek nevezte a felajánlást, amely éppen akkor érkezett, amikor az Orbán Alapítványnak költöznie kellett a korábbi helyről.

Az oktatási tevékenységgel járó költségeket továbbra is a város fogja biztosítani ugyanúgy, ahogyan ez eddig is történt. A sérült gyermekek oktatása a polgármesteri hivatal, a tanfelügyelőség valamint az alapítvány és az egyesület közös feladata.

Az új ingatlan mindösszesen 1200 négyzetméteren áll rendelkezésre. A hat apartman 200 négyzetméteres tereiben kényelmesen elférnek a csoportszobák, osztálytermek, a közösségi tevékenységek is. Az oktatók egyhangúlag úgy értékelték, hogy nagyon jó helyre kerültek, igazi otthonra leltek az új központban. Mindkét oktatási központban jellemzően autista, Down szindrómás, ADHD-s, illetve halmozottan sérült gyermekek járnak.

A Szent Ferenc Egyesületnél lévő gyermekek közül hatan a Ficánka Napköziotthon égisze alatt működő csoportban tanulnak, az iskolás gyermekek pedig a Tompa László Általános Iskola adminisztrációja alatt működő egységben, őket az Oklándi Inklúzív Oktatási Központ szakemberei fejlesztik, oktatják. Szintén ide tartozik az Orbán Alapítvány tevékenysége is. Előbbiben 23, utóbbiban 22 gyermek tanul.

Közösségi tér az Orbán Alapítványnál
Osztályterem az Orbán Alapítványnál

Tornaterem a Szent Ferenc Egyesületnél

Az ingatlan tulajdonosa a karácsonyfa alá egy-egy kis csomagot is hozott a gyerekeknek, ezzel is bátorítva őket a tanulásra, fejlődésre.

 

Frissítés dátuma:
2023.12.18.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette