Helyi hivatalos közlöny

Tegnap délben, október hatodikán, nemzeti gyásznapunkon a Márton Áron téren emlékeztünk a tizenhárom aradi vértanúról. Még a szakadó eső is elállt a déli harangszó előtt. Nemzeti himnuszunk közös éneklésével kezdődött az ünnepség.

Ezt követően városunk polgármestere, Gálfi Árpád mondta el alkalomhoz illő beszédét. „Tekintsünk ma lelki szemeinkkel a magyar golgota áldozataira, az aradi hőseinkre, akik egész életükben kiálltak az általuk képviselt értékek mellett, ki mertek törni a kor szellemének fogságából és a megújulást választották” – fogalmazott a városvezető.

Idén ismét kültéri installációval tisztelgett a város a hősök emléke előtt. Berze Imre szobrászművész alkotását a Haáz Rezső múzeum igazgatója méltatta. Miklós Zoltán úgy fogalmazott, hogy a Patkóban kiállított vasból készült mű, rajta a 13 szablyával, a 13 lyukkal és a 13 aradi vértanú nevével élő testté válik az őszi esőnek köszönhetően. A vas és a víz találkozásának köszönhetően a fehér felületen lefolyó rozsda, mint a vér, nyomot hagy a fehér felületen. Ha a szemlélő kezével hozzányúl a felülethez, sebet ejt rajta, amely az idő múlásával begyógyul.

A résztvevők egy-egy szál fehér virágot helyeztek el a műalkotáson.

Az ünnepségen Fehér Katalin, Kerezsi Csanád Róbert és Gerebenes Ede, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum ének szakos diákjai léptek fel. A műalkotás egész hónapban megtekinthető a Patkóban.

Frissítés dátuma:
2019.10.07.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette