Helyi hivatalos közlöny
Székelyudvarhely az e-kormányzást tekintve az országos élmezőnyben szerepel a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának legfrissebb tanulmánya szerint.
Az ország összes városát vizsgáló felmérésben városunk a 27. helyen, míg a 40.000-nél kisebb lakossággal rendelkező városok között az előkelő 8. helyen szerepel.
„Az e-kormányzat helyi szintű megvalósításában elért haladás mérésére létrehoztuk az állampolgároknak és a vállalatoknak kínált online szolgáltatások (főként a közönségszolgálat) értékelési indexét. Az újonnan létrehozott eszközzel értékeltük a román városok és önkormányzatok hivatalos weboldalait. Az indexnek 47 mutatója van, öt kategóriába sorolva, mindegyiknek adott súlya van végső jegyben: ergonómia (15%), tartalom (25%), online szolgáltatások (25%), az állampolgárok részvétele és bevonása (20%), a személyes adatok biztonsága és védelme (15%). A maximálisan elérhető pontszám 100 volt.” – összegezte dr. Nicu Urs egyetemi adjunktus a kutatást a BBTE Kommunikáció és PR irodájának.
Az elérhető maximális 100 pontból Kolozsvár szerezte meg a legtöbbet a maga 92,58 pontjával. A székelyföldi városok közül Marosvásárhely után Székelyudvarhely érte el a legtöbb pontot, megelőzve Csíkszeredát (24,84 pont), Sepsiszentgyörgyöt (41,90 pont), Gyergyószentmiklóst (54,70 pont), sőt a fővárost is (48,22 pont).
Mivel a mutatók és az e-kormányzati projektek folyamatos alakulásban vannak, az értékelést kétévente újra elvégzik annak érdekében, hogy kézzel fogható és következetes adatokat nyújtsanak a romániai e-kormányzat alakulásáról helyi szinten.
A kutatás részletes eredményeit ITT lehet elérni.

Frissítés dátuma:
2020.09.24.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette