Helyi hivatalos közlöny

Összesen 32 hektár területet vásárolt az önkormányzat az elmúlt években. Ezek olyan területek, amelyeken semmiféle mezőgazdasági tevékenység nem folyt. Érdekesség, hogy 26 hektárnyi terület egykor Kálnoky birtok volt.

A ma kezdődött erdőtelepítési munka éppen egy ilyen területrészen zajlott. Az 5 hektáros, szakszerűen előkészített területet az elmúlt időszakban körbekerítették, hogy a csemetéket megfelelően védeni tudják, illetve felszántották, hogy könnyebb legyen az ültetés.

A múlt héten hoztuk el az erdőfülei csemetekertből azt a 25.000 tölgy, bükk és juharcsemetét, amelyek egy részét ma a Tompa László Általános Iskola, az Eötvös József Szakközépiskola és a Kós Károly Szakközépiskola diákjai ültették el.

A polgármesteri hivatal az akciót még 2020-ban hirdette meg, akkor a koronavírus-járvány miatt végül halasztani kellett az ültetést.

Idei felhívásunkra összesen 1100 diák és 250 önkéntes jelentkezett -ismertette a részleteket a sajtó számára Sándor Alpár, a mezőgazdasági iroda vezetője.

A ma kezdődött ültetés első szakaszában az iskolák diákjai vesznek részt, akik előzetes beosztás szerint, szervezett formában mennek ki a Szarkakőalja dűlőbe.

Jelentkezett az Életet ültetünk elnevezésű akcióra a Dr. Palló Imre Művészeti Líceum, a Bethlen Gábor Általános Iskola, a Bányai János Szakközépiskola, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum, az Orbán Balázs Általános Iskola, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, valamint a  Móra Ferenc Általános Iskola. Március 29-ig naponta 100-140 diák ismerheti meg az erdőtelepítési munkafolyamatokat.

A programban résztvevő diákok a program ideje alatt szendvicset, vizet, almát és egy kis édességet is kapnak. Ehhez több vállalkozás, intézmény támogatóként csatlakozott. Köszönjük!

Pálfi Kinga alpolgármester hangsúlyozta: mérföldkő a mai nap a város életében, hiszen közösen értéket teremtünk.

A projekt második fázisában, április 1. és 30. között a cégek, szervezetek képviselői folytatják az ültetést.

A területvásárlást követő időszakban a szakmai hátteret a Homoródi Erdészeti Hivatal szakemberei biztosítják. Simó Ferenc újságírói kérdésre válaszolva elmondta: példaértékű ez a folyamat, hiszen egy értéktelen területen ültet életet a város.

Az erdőtelepítési munkálat végén, május 2-án beszámolót tartunk a program lebonyolításáról, az addig elért eredményekről és a következő időszak teendőiről.

Frissítés dátuma:
2022.03.16.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette