Helyi hivatalos közlöny

Ma délben mutatta be Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala a korábban közvitára bocsátott, 2023-ra tervezett költségvetését.

A városháza Orbán Balázs termében tartott sajtótájékoztatón Gálfi Árpád polgármester, Ölvedi Zsolt alpolgármester, Péter Loránd gazdasági igazgató és Kovács Attila, a fejlesztési és beruházási igazgatóság aligazgatója ismertette részletesen a tervezetet:

Székelyudvarhely 2023-as költségvetés-tervezete.

Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád ismertette az idei tervezet elkészítésénél követett szempontokat: „Mivel a legtöbb projektben kivitelezési szerződést kötöttünk vagy szerződés előtt állunk, ezért tavasszal ezek a beruházások felgyorsulnak. A beruházások beindulásával az önrészeket a városnak kell biztosítani, így az idei költségvetést ezen céloknak megfelelően terveztük meg. Emiatt a működési költségeket minden területen igyekeztünk szinten tartani.”

2023-ra 220 millió lejjel tervez a város bevételi oldalon, amely összeg mintegy 83 millió lejjel több a tavalyi összegnél. A teljes általános költségvetés 411 millió lej. Ebből a saját, illetve az Európai Uniós forrásokból beruházásokra tervezett összeg 138 millió millió lej.

A kiadási oldalon a működési költségek jelentős részét az útjavítások és a közszállításra fordítandó költségek teszik ki.

A székelyudvarhelyi költségvetés-tervezet arányaiban is jól mutatja, hogy a beruházásokra szánt összegek teszik ki a költségvetés legnagyon hányadát.

 

A tavalyi évhez képest idén is jelentős terhet rónak a városra a megemelt energiaárak. Egyrészt a saját működési költségeknél tapasztalható ez, hiszen a város fenntartásában nagyon sok épület van, másrészt az oktatási intézmények számláinak a fedezete javarészt teljes mértékben, esetenként részben, szintén a város költségvetését terhelik.

A székelyudvarhelyi napközik és iskolák fenntartására a város összesen 15.240.000 lejjel tervez.

A kulturális intézmények megnövekedett számláinak kifizetésében a város a kizárólagos finanszírozó.

Továbbá ebben az esztendőben mintegy 66 millió lej értékben tervez a város lezárni és befejezni több beruházást.

Ilyen például az Orbán Balázs Általános Iskola tornatermének, a Művelődési Ház parkolójában felszerelt elektromos autótöltőnek, a II. Rákóczi Ferenc utca felújításának, a Bethlen Gábor Általános Iskola tornatermének és könyvtárának, az idősek nappali foglalkoztatójának, több közvilágítási rendszer bővítésének, a szejkei víz- és csatornarendszernek az átvétele és lezárása.

 

Frissítés dátuma:
2023.01.25.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette