Helyi hivatalos közlöny

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 176. évfordulójának tiszteletére szervez március 15-ei ünnepségsorozatot Székelyudvarhely Megyei Jogú Város. A Tomcsa Sándor Színház főszervezésében, a kulturális alintézmények közreműködésével többnapos ünnepi program várja az érdeklődőket.

Ennek részleteiről tartottunk ma sajtótájékoztatót.

Az eseményre a delegációban lévő Gálfi Árpád polgármester telefonon jelentkezett be. Elmondta: az önkormányzat döntése nyomán kialakult anyagi nehézségek ellenére, méltó megemlékezéssel készül Székelyudvarhely.

Nagy Pál, a szervezésben központi szerepet vállaló Tomcsa Sándor Színház igazgatója hangsúlyozta, hogy idén is örömmel vállalták a programszervezést. Ugyanakkor kiemelte, hogy nem lehet a székelyudvarhelyi március 15-ei ünnepség semmilyen politikai célzatú döntés áldozata. Az esemény színvonala, a meghívott fellépők ünnepi műsora emelkedett, az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 176. évfordulójához méltó kulturális program lesz.

A központi ünnepség ezúttal is a Márton Áron téren lesz, amely a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred huszárainak felvonulásával és díszszemléjével kezdődik déli 12 órakor. A felvonulás a Sas utcából indul 11:15 perckor a következő útvonalon: Sas utca, Mező utca, Orbán Balázs utca, Tamási Áron utca, Sziget utca, 1918. december 1. utca, II. Rákóczi Ferenc utca, Kossuth Lajos utca és Városháza tér.

Az idei ünnepi esemény díszmeghívottja Babják Zoltán, kárpátaljai testvérvárosunk, Beregszász polgármestere. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenetét Percze László konzul fogja tolmácsolni. Imát és áldást mondanak a történelmi egyházak lelkipásztorai.

Az ünnepségen fellép a Székely Dalegylet Férfikara Bartalis Izabella vezényletével, valamint a Benedek Elek Pedagógiai Líceum kórusa, Székely Gyula vezényletével. Endes Ábrahám Ákos, VII. osztályos tanuló fog szavalni, a Boróka Néptáncegyüttes küküllőmenti táncokkal lép fel.

A Márton Áron téri ünnepség egyik kiemelt pillanata lesz a Csík Zenekar ünnepi műsora. Ezt követően koszorúzással zárul az idei március 15-i ünnepség.

A koszorúzni szándékozók március 13-án délután 4 óráig jelentkezhetnek a városháza szervezési osztályán, a 245-ös irodában, vagy a hivatal telefonszámán (0266-218145), az 1920-as melléken.

A Haáz Rezső Múzeum, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a Művelődési Ház által szervezett kapcsolódó programok már március 13-án elkezdődnek és 17-én, a Székelyföldi Filharmónia ünnepi hangversenyével zárulnak. A teljes program ITT érhető el: Erőt, tisztességet, Székelyudvarhely!

Frissítés dátuma:
2024.03.08.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette