Helyi hivatalos közlöny

"A föltámadás szomorúsága – Ady-est" adatai:

Dátum

2019. november 13. 20:00 – 2019. november 13. 21:00

Helyszín

Szent István-terem

Facebook esemény

A föltámadás szomorúsága – zenés irodalmi est Székelyudvarhelyen a magyar nyelv napján

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont minden évben csatlakozik a magyar nyelv napjának méltó megünnepléséhez. A székelyudvarhelyi kulturális központ idén is társult a G. Egyesület kamarazenei fesztiválja programjához egy zenés irodalmi műsorral, Földes László önálló előadóestjével. Az Ady-emlékévben a budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő, A föltámadás szomorúsága című, 2014 áprilisában bemutatott előadást Vidnyánszky Attila rendezte, a zenei aláfestést Fekete-Kovács Kornél jegyzi. A verses-zenés összeállítást Székelyudvarhelyen a Polgármesteri Hivatal Szent István-termében november 13-án szerdán 20 órától mutatják be.

100 évvel ezelőtt, 1919. január 27-én hunyt el a 20. század egyik legnagyobb magyar költője, Ady Endre. Ennek jegyében nyilvánították ezt az évet Ady-emlékévnek. A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án nyilvánította a magyar nyelv napjává november 13-át, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezen a napon a figyelem központjába kerüljön kulturális örökségünk és nemzeti identitásunkat jelentő ékes anyanyelvünk. 2015 óta ez a nap Romániában is a magyar nyelv ünnepe lett hivatalosan.

„Mára lassan az elviselhetetlenségig jutott hazánkban a gyűlölködés, amit a média és a politika kézenfogva gerjeszt. Ez engem nagyon zavar! Korábbi előadóestjeimen, lemezeimen reagáltam már a saját koromra, mindig az ember helyét és felelősségét boncolgattam. Mindig válaszokat keresek – ezúttal Adyn keresztül teszem ezt, vannak ugyanis olyan Ady-versek és -publicisztikák, amelyeket mintha ma írt volna. Nem Ady-körképet szeretnék azonban adni! Azokat a verseket és szövegeket mondom el, amelyekben megmutatkozik az útja végéhez közeledő férfi nem lankadó felelősségű, harcos, ostorozó hazaszeretete Európa közepén, viszonya a múlthoz, a történelemhez, sorstársaihoz, a Nyugathoz, valamint hálás emlékezése elmúlt szerelmekre, álmokra és reményekre…” – vallja az előadás kapcsán Földes László Hobo, Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző, előadóművész és a Hobo Blues Band alapító tagja és énekese.

A székelyudvarhelyi előadásra a belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A magyar nyelv napjára a Forrásközpont által szervezett esemény partnerei Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a G. Egyesület. Az esemény támogatója az RMDSZ és a Communitas Alapítvány, illetve a Hotel Küküllő-Târnava.
Földes László ezzel az előadással Hargita más településeire, Gyergyószárhegyre és Csíkszeredába is ellátogat november 14-én és 15-én.

Frissítés dátuma:
2019.11.07.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette