Helyi hivatalos közlöny

"A Makám ünnepi műsora Székelyudvarhelyen" adatai:

Dátum

2020. január 23. 18:00 – 2020. január 23. 19:00

Helyszín

Szent István-terem

Facebook esemény

A világzene nemzetközileg elismert követe, a magyarországi Makám zenekar lép fel Székelyudvarhelyen a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat záró eseményén január 23-án 18 órától a Polgármesteri Hivatal, Szent István termében. A Székelyudvarhely Város Polgármesteri Hivatala, a Városi Könyvtár és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében sorra kerülő ünnepi eseményen a zenekar Ady műsorából, illetve régebbi albumaikból hallgathatunk ízelítőt.

Az 1984-ben alakult zenekar korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése. A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etno-avantgárd kelet-közép- európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei. Ez az irány folytatódott a 90-es években kiadott lemezeiken, ötvözve az afro-amerikai zene, a jazz elemeit a Makám hangzásvilágába. A zenekar legújabb korszakát tematikus, vokális lemezek sora jelzi.

Az utóbbi egy évtizedben Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Herczku Ági, Lázár Erika voltak a Makám énekes szólistái. A rendszeres külföldi fesztivál meghívások mellett a Makám a magyarországi zenei élet aktív részeseként évente közel száz koncertet ad. Az együttes repertoárjával az ifjabb nemzedékek megszólítására is komoly szerepet szán, ezt jelzi a Szindbád és az Ákom bákom c. műsoraik és hasonló című CD-ik rendkívüli népszerűsége. Vekerdy Tamás írja ajánló szövegében: „A lélek, az idő miféle mélységeiből, a tájak miféle messzeségeiből zeng fel ez a zene, szól ez a dal? Mit rejt a népek lelke,mit rejtenek a népek lelkei? Utoljára talán gyerekkorunkban volt meg ez az átjárás idők, népek és távolok közt, mert bennünk, magunkban fedeztük fel mindezt…”

Számos irodalmi-verses műsoruk is szerepel az előadói repertoárjukban: Ady Endre, Weöres Sándor és Sík Sándor verseire épülő műsorok arra törekednek, hogy megfogják a hallgatókat, elcsábítsák abba a személyes világba, amelyet ezek a költők teremtettek. Ezek közül az Ady anyag a legfrissebb, ez teszi ki a székelyudvarhelyi fellépés nagyobb részét.
A Makám koncertjére a belépés ingyenes.

Az együttes tagjai:
Bede Sári-ének
Rácz Gabriella- hegedű, vokál
Vázsonyi János-szaxofon
Krulik Zoltán-gitár, ének
Bata István-basszusgitár
Varró Zoltán-dobok, ütőhangszerek

Az esemény fejlécén a Makám Ady műsorának a szereplő gárdája látható.

Frissítés dátuma:
2020.01.21.

#Kulturális #szórakoztató

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette