Helyi hivatalos közlöny

"A Székelyföldi Filharmónia soron következő hangversenye" adatai:

Dátum

2021. december 12. 18:00 – 2021. december 12. 19:00

Helyszín

Stúdió Mozi

Facebook esemény

Székelyudvarhely Művelődési Ház és Székelyföldi Filharmónia eseménye:

Műsoron:
M. Bruch: g-moll hegedűverseny, Op. 26, No.1
P. I. Csajkovszkij: Diótörő-szvit, Op. 71a
Szólista: Nagy Kálmán – hegedű
Vezényel: Vass András
2021 december 12., vasárnap, 18.oo óra
M. Bruch: g-moll hegedűverseny, Op. 26, No.1
(I. Prelude. Allegro moderato, II. Adagio, III. Finale, Allegro energico)
Max Bruch német romantikus zeneszerző és karmester életműve három hegedűre és zenekarra komponált versenyművet és egy “Hangversenydarabot”, valamint operákat, oratóriumokat, szimfóniákat, kamarazenei műveket számlál, de ezek közül mára már csak az első, g-moll hegedűversenyt játsszák. Az 1866-ban komponált művet a szerző 1867-ben átírta és a korszak kiváló, magyar származású hegedűművészének, Joachim Józsefnek ajánlotta, aki 1868-ban mutatta be először a koncertet. Az első tétel főtémáját – az üstdobok sejtelmes pergése után – a fafúvósok mutatják be. Ez egy szignálszerű rövid motívum, amely kétszer egymás után hangzik el a fuvolák, klarinétok és fagottok interpretációjában, a kürtök halk kitartott hangja fölött. Ezt követően szólal meg a szólóhegedű egy rögtönzésszerű futammal, amelyhez hasonlót Beethoven és Brahms hegedűversenyeiben is hallhatunk. A tétel tematikájának jellegzetes eleme a basszus szólam hangszerei által pengetve megszólaltatott ritmikus motívum, amely csaknem szünet nélkül végigkíséri a zenei folyamatot. A viszonylag rövid első tétel után megszakítás nélkül következik a lírai jellegű, rendkívül dallamos lassú tétel. Érzelmektől telített dallamvilága „a hegedű lelkéből lelkedzett, talán Mendelssohn óta nem írtak ilyen bőven ömlő hangszeres dalolást” – véli Pándi Marianne. A zárótétel karakteres, feszes muzsika, melynek ritmikus főtémája a zenetörténészek szerint Brahms nem sokkal később komponált hegedűversenye fináléjának inspirációs forrását képezhette.
P. I. Csajkovszkij: Diótörő-szvit, Op. 71a
I. Kis nyitány (Allegro giusto), II. Induló (Tempo di marcia viva), III. Cukorkatündér tánca (Andante non troppo), IV. Trepak (Orosz tánc – Tempo di trepak, molto vivace), V. Arab tánc (Allegretto), VI. Kínai tánc (Allegro moderato), VII. Nádsípok tánca (Moderato assai), VIII. Virágkeringő (Tempo di Valse)
A Diótörő című mesebalettet 1891-1892 között, E.T.A. Hoffmann novellája alapján komponálta Csajkovszkij, az orosz romantika nagymestere. A Diótörő Csajkovszkij utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve. A történet alapját Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje képezi. A mű első koreográfiáját Marius Petipa tervezte. A mű ötlete eredendően Ivan Vszevolozsszkijtól, a Cári Színházak egykori főigazgatójától származott, aki Hoffmann meséjéből olyan mesebalettet akart rendeztetni Petipával, amely minden addigit felülmúl, és szebbnél szebb jelmezeket kívánt felsorakoztatni, hiszen kitűnően értett a jelmeztervezéshez. A Hoffmann-mese id. Alexandre Dumas-tól származó változatát nyújtotta át Petipának. Már Dumas is, de még inkább Petipa, egészen megváltoztatta az eredeti mesét. Két képre osztotta a balettet. Az első képben megtartotta a karácsonyesti jelenetet, de a másodikban eltűnt a mese fonala, helyét az önmaga alkotta pazar látványosság – Cukorország – foglalta el. Csajkovszkij csekély lelkesedéssel állt neki a mű megzenésítésének, ugyanis úgy érezte, a pazar díszletek és jelmezek, amelyeket a főigazgató elképzelt, veszélyeztetik a zene érzelmi tartalmának átélését. A mesetéma érdekessége volt az, ami miatt mégis elfogadta a felkérést. Végül rövid idő alatt, 1892 elejére elkészült a zenével. A balett kivonata, az ún. Diótörő szvit – amelyet ma este hallhatnak – már az év március 7-én megszólalt egy szentpétervári koncerten. A színesen hangszerelt, dallami invencióban bővelkedő, hangulatos tánctételek előtt Kis nyitány hangzik fel, amely voltaképpen egy groteszk bábtáncot reprezentál. Ezután hat karaktertánc következik: Induló, Csokoládétündér tánca, Trepak, Arab tánc, Kínai tánc, Nádsíptánc. A művet a Virágkeringő című nagyszabású tánctablóval zárja a komponista.
Az érdeklődőket kérjük szíveskedjenek előzetes regisztrációval jelezni részvételi szándékukat az alábbi linken:
https://forms.office.com/r/1uZWYNJM1F
Megköszönjük, hogy a jelenlegi járványügyi szabályok betartásával látogatjàk a koncertet:
a 12 év fölötti személyek kizárólag a következő névre szóló dokumentumok valamelyikének felmutatásával léphetnek be:
kóddal ellátott oltási igazolás (telefonos formában is)
a fertőzésen való átesésről szóló igazolás

Frissítés dátuma:
2021.12.09.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette