Helyi hivatalos közlöny

"Adventi könyvajánló" adatai:

Dátum

2021. november 27. 18:00 – 2021. december 17. 19:00

Helyszín

Művelődési Ház, Stúdió mozi

Facebook esemény
HAZAKEREKEDNEK SZÉKELYUDVARHELY MŰVÉSZEI
Az „Adventi Könyvajánló” rendeltetése, mindamellett, hogy pár órára feloldozza látogatóit a karácsonyi előkészületekkel járó futóbolond figurából, meritumi író-olvasó „cserekereskedelmet” nyújtva, arra összpontosít, hogy az adventi várakozást hazavárásra formálja.
Itthonról elszármazott, külföldön is elismert tehetségek meghívottjai az otthon melegének:
• CT Project: TEN- November 27-én, 18 órától a Stúdió moziban
A sokak számára ismerősen csengő Cári Tibor neve és zeneszerzői tevékenysége sok mezsgyét átitatott. A székelyudvarhelyi születésű alkotó pályafutását a temesvári magyar színházban, zongoristaként kezdte, majd a temesvári zeneakadémia elvégzése után több mint hetven alkalommal zeneszerzőként dolgozott, olyan rendezőkkel, mint Victor Ioan Frunză, Alexander Hausvater, Bozsik Yvette, Balázs Zoltán, Göttinger Pál, Horváth Csaba vagy Ada Lupu. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház állandó munkatársaként az intézményhez szoros kapcsolat fűzi, ezáltal az elmúlt évtizedben számos előadás zenéjét írta. Olyan címek fűződnek a nevéhez, mint Furnitur, Peer Gynt, Vagabondó, Borsszem Jankó, Rendőrség, Özönvíz előtt, vagy éppen a Parasztopera, melyben zenei vezetőként tevékenykedett.
A TEN produkció sem kivétel.
A koncert zenei anyaga a budapesti Radnóti Színház 10 című előadásához készült, a szöveget Székely Csaba írta, az előadást rendezte Sebestyén Aba.
Cári Tibor koncertje az előadás zenéjének egy továbbgondolt, kibővített változata. 2019-ben a 10 több elismerésben részesült: elnyerte a Színikritikusok díját, a POSZT-on a legjobb zenének ítélték munkáját.
A koncerten a szerző zongorázik, énekesként közreműködik a Temesvári Magyar Színház négy színésze: Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Molnos András Csaba, Kiss Attila. A zenekart kiegészíti Szabó J. Attila (cselló) és Dragalina Cristian Csaba (hegedű). Elhangzanak még Farkas Wellmann Éva Parancsolatok-versei is a színészek és költőnő előadásában.
Részvételhez előzetes regisztráció szükséges az alábbi linken:
https://forms.office.com/r/4Cn6n0jKPM
• Farkas Wellmann Endre: A római disznó monológja című verseskötetéből zenés pódium előadás
December 3-án, 18 órától a Stúdió moziban
Farkas Wellmann Endre a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban érettségiző költő, újságíró jelenleg Budapesten és Rómában a magyar PEN Klub kommunikációs feladatait látja el, de élt Nagyváradon és Kolozsváron, dolgozott egy sor erdélyi és magyarországi újságnak, illetve kulturális lapnak, és tanított magyar irodalmat is Gyergyóalfaluban. Nevéhez fűződik a Faludy György Irodalmi Fesztivál és a Kimenő Összművészeti Diákfesztivál megszervezése.
2016-ban megjelent kötetének, A római disznó monológjának fő metaforájáról az erdélyi Krónika című lapban elmondta, a disznó metaforika már régebben is ott bujkált munkásságában, majd sokáig elkerülte a figyelmét ez a jelkép. Csak az új kötet verseinek megírása idején került ismét előtérbe, ám ekkor már a migránsválság miatt óhatatlanul átértékelődött a disznó és disznóhús jelentése. Az európai civilizáció metaforájává vált a disznóhúst vallási okokból nem fogyasztó bevándorlókkal szemben. „Ami a disznó metaforájába nem fér bele, az kívül esik Európán. Bármi is legyen az” – írja a A római disznó monológja című facebook oldalon.
Marcsák Gergely a KMI 12 junior kárpátaljai költő, zenész, zeneszerző érzékeny zenéjével, gitárjátékával, remek énekhangjával, plusz érzelmi töltést, különös hangulatot varázsol az amúgy sem mindennapi költemények köré, amelyek felváltva szólaltnak meg a szerzők visszafogott, mégis elementáris előadásában, ahol mindvégig a verseké maradt a főszerep.
A római disznó monológja című verseskötet egy, a kortárs irodalmunkban elhanyagolt műfaj, az előadásra is kiválóan alkalmas nagy ívű szerepversek világa jelenik meg e gyűjteményben.
A jó vers születése ritka kiváltság, a továbbírásnak azon módjával pedig, hogy miként él, növekszik és kap új értelmet magában a szerzőben a költemény, még ritkábban találkozunk. Márpedig A római disznó pódiumműsorának szövegkönyve ékes példa erre.
Farkas Wellmann Endre – a szerkesztő-dramaturg munkájának hála – most korunk még koncentráltabb, töményebb (mondhatjuk így: epésebb) kritikáját képes adni ezzel a versválogatással. Az igazmondás, a józan ész most képletesen szólva tort ül az égő Róma, hanyatló világunk, keresztény civilizációnk felett, amely, ki tudja, hol (talán éppen Pál apostol igéinél?), végletesen kisiklott, és rossz irányba tart. Mert itt „a bélsár is ma már egy színvonal…”, ami a köz- és magánéletünket egyaránt jellemzi.
A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az alábbi linken:
https://forms.office.com/r/chMhNSdmuL
• Nagy Koppány Zsolt: Apucifoci, Lórúgás gyomorszájra, Vendég Munkás című köteteinek Könyvbemutatója
December 10-én, 18 órától a Művelődési Ház koncerttermében
Az író, újságíró, szerkesztő, műfordító, tanár Nagy Koppány Zsolt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kémia-biológia szakos diákja 1993–1997 között, majd 1997- től a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar-angol szakos hallgatója 2001-ig.
2002 óta Magyarországról gazdagítja olvasó seregét műveivel, melyeket angol, német, román, cseh és bolgár nyelvre egyaránt lefordítottak.
Könyvei: Arról, hogy milyen nehéz (novellák – Erdélyi Híradó Kiadó, Kolozsvár, 2000), Jozefát úr, avagy a regénykedés (regény – Alexandra Kiadó, Budapest, 2006), Nagyapám tudott repülni (novellák – Magvető Kiadó, Budapest, 2007), Amelyben Ekler Ágosra – emlékezünk (regény – Magvető Kiadó, Budapest, 2010), Nem kell vala megvénülnöd 2.0 (regény – Magvető Kiadó, Budapest, 2014).
Fontosabb kitüntetései, ösztöndíjak: Faludy György-díj (2003); Gion Nándor prózaírói ösztöndíj (2004, 2006); Székelyföld-díj (2004); Tiszatáj-jutalom (2006); Irodalmi Jelen-regénypályázat, II. díj (2006); az Akademie Schloss Solitude alkotói ösztöndíja (2009); a Nemzeti Kulturális Alap alkotói ösztöndíja (2009, 2013); Móricz Zsigmond-ösztöndíj (2010); Bertha Bulcsú-emlékdíj (2014); Méhes György-nagydíj (2014); József Attila-díj (2016).
A vendégmunkás (és a) dalai című kötetében a székely vagy ál-archaikus nyelven megszólaló, kaján szövegek humoros módon, történetekbe ágyazva járják körül a világba vetettség, a kivándorlás, a makacs megmaradás, egyszóval a kisebbségi sors toposzait. A szórakozás és a megrendülés egyaránt garantált.
Az Apucifoci írásai egy átlagos élet átlagos mindennapjairól szólnak. A családi és az iskolai életről, a kisállattartás bonyodalmairól, a sportolásról, arról, hogy miként próbáljuk lenyűgözni sporttársaink asszonyait focinak becézett pocakos totyogásunkkal. Remekbe sikerült, garantáltan megnevettető, elgondolkodtató korrajz.
A Lórúgás gyomorszájba Nevettető és sokkoló utazás az Élet labirintusában, illetve annak hullámvasútján, a kortárs magyar próza egyik legjelesebb és legfurmányosabb alkotójának vezetésével. Kacagunk, kacagunk, majd hirtelen gyomorszájon rúgnak a váratlan fordulatok, a csattanók. Ez indokolja a könyv címét is.
Részvételhez előzetes regisztráció szükséges az alábbi linken:
https://forms.office.com/r/PX75xt6MXJ
• Bálint Tamás: Szennyes című kötet könyvbemutatója
December 17-én, 18 órától a Művelődési Ház konccerttermében
A szintén székelyudvarhelyi születésű Bálint Tamás a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett oklevelet közgazdaságtanból. 2003 óta közöl erdélyi és magyarországi irodalmi folyóiratokban, antológiákban. Első kötete 2007-ben jelent meg a kolozsvári Erdélyi Híradó gondozásában, A pap leánya, birtokostul címmel, majd ugyanitt 2011-ben a Visszaút a fekete folyón című verseskönyve, a 2015-ös év végén pedig a Lávsztori című elbeszélő költeménye, ezt követően újabb kötete Hibalista címmel jelent meg a KMTG gondozásában.
Idén azonban „szennyest borogat”: Hexameterek 2021-ben? Hiába dolgozik közgazdászként Bálint Tamás, ezt most talán elszámolta – igazolják a kritikusok. Mégis, ítélkezzen az olvasó: vajon Ágnes asszony térben és időben csak sejtetett története itt és most érvényes lehet? Kijátszható a predesztináció, leküzdhetők a babonák, előítéletek? De vigyázzon is ítélkezés közben kedves olvasó, mert könnyen lehet, hogy a Macondo utca esete magával rántja a mélybe!
A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az alábbi linken:
https://forms.office.com/r/Z9ywWitQU2
Megköszönjük, hogy a jelenlegi járványügyi szabályok betartásával látogatják az eseménysorozatot:
* a 12 év fölötti személyek kizárólag a következő névre szóló dokumentumok valamelyikének felmutatásával léphetnek be:
* kóddal ellátott oltási igazolás (telefonos formában is)
* a fertőzésen való átesésről szóló igazolás

Frissítés dátuma:
2021.11.24.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette