Helyi hivatalos közlöny

"Bálnadal – Tóth Krisztina erdélyi könyvbemutatói" adatai:

Dátum

2022. április 11. 19:00 – 2022. április 11. 20:00

Helyszín

Retro Gold Étterem

Facebook esemény

Tóth Krisztina költő, író, műfordító fenti címmel megjelent kötetét mutatják be a székelyudvarhelyi Retro Gold Étteremben április 11-én, hétfőn 19 órától, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban április 12-én, kedden 17 órától, és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban április 13-án, szerdán 18 órától.
TÓTH KRISZTINA 1967-ben született Budapesten. Anyja ötvös, nagyapja grafikus volt. Általános iskolába a VI. kerületi Szív utcába járt, ahol már alsó tagozattól francia nyelvet oktattak. A Képző és Iparművészeti Szakközépiskola szobrász szakán érettségizett 1986-ban. A középiskolai években kezdett el publikálni, 1985-ben megnyerte vers kategóriában a Sárvári Diákírók és Diákköltők pályázatát, aztán csatlakozott ahhoz az irodalmi műhelyhez, amelynek többek között Kemény István és Vörös István is tagjai voltak. Érettségi után egy évig a Nemzeti Múzeumban dolgozott gyakornokként, majd felvételizett az ELTE Bölcsészettudományi Karára. Első kötete az Őszi kabátlobogás, 1989-ben jelent meg és rögtön Radnóti Miklós emlékéremmel díjazták. 1990-ben tanulmányait megszakítva Párizsba ment, ahol alkalmi munkákból élt. Egy év múlva Tempus-ösztöndíjat szerzett, majd további egy évet maradt a francia fővárosban. Az ösztöndíj ideje alatt francia költőket fordított és személyes ismeretséget kötött francia költőkkel. Alain Bosquet, Lionel Ray és Pierre Oster segítette őt tanácsaival. 1992-ben hazatért, befejezte az egyetemet és tanári diplomát szerzett. 1994-98-ig a Budapesti Francia Intézet munkatársaként kortárs képzőművészeti kiállításokat szervezett. Jelenleg szabadfoglalkozású szerző. A Magvető Kiadónál legutóbb megjelent Bálnadal talán eddigi legmegrendítőbb kötete 2017 és 2020 között írt verseit gyűjti kötetbe. A három nagyszerű ciklus a Völgyúttól, a Kínai utazáson át hétköznapi életünk helyszíneire, a Terekbe vezeti az olvasót. A múlt és a múltbéli emberek felbukkanása, az emlékezés furcsa működése jelenik meg a versekben, hol haikukba sűrűsödve, hol a szonettek ünnepélyességével, máskor szabadabb formákban, hogy a legalapvetőbb kérdéseket tegye fel a mának: miért, hová, mi végre…
A szerző erdélyi estjein közreműködő fia, SZÁNTÓ MARCELL 1998-ban született Budapesten. 2009-ben kezdett zenét tanulni, először magán-, majd iskolai úton. 2012-ben a Szent István zeneiskolában tett klasszikus alapvizsgát, majd 2014-18 között az Etűd Konzervatórium Jazz-gitár szakán tanult. Az ELTE Bölcsészettudományi kar Magyar-Esztétika szakán 2021-ben végezett. 2021 őszétől a Budai Magánzeneiskolában tanít gitárt. Színpadi zenéléssel aktívan 2014-óta foglalkozik. Első zenekara a Hangember volt, ahol az irodalom és zene közös metszeteit kereste, először kortárs irodalmi műveket, majd saját verseket zenésített meg. A zenekar fennállása alatt három lemeze jelent meg, a budapesti klubélet aktív szereplői voltak. 2019-ben megalapította a Folksteps zenekart, ami a magyar népzene és a nyugati rockzene összeházasítását tűzte ki céljául, eddig két lemezük jelent meg, mindkettő komoly sikereket ért el. 2020 nyarán belépett a Damara zenekarba, ami a magyar populáris és alternatív zene hagyományait viszi tovább, első nagylemezük 2021 decemberében jelent meg.
Szóló előadóként is tevékenykedik, több saját koncert után tervez egy nagyobb kiadványt 2022-ben, amiben az elmúlt négy év daltermését fűzné fel egy koncepciólemezre.
A rendezvény támogatói a Szépírók Társasága, a Retro Gold Étterem, a G. Kulturális Egyesület, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kájoni János Megyei Könyvtár, a Liszt Intézet és Hargita Megye Tanácsa.
A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható, és a szerző dedikálja. Mindenkit szeretettel várnak.

Frissítés dátuma:
2022.04.08.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette