Helyi hivatalos közlöny

"Bolyai János, az elfelejtett zseni – könyvbemutató" adatai:

Dátum

2019. december 03. 19:00 – 2019. december 03. 21:00

Helyszín

Gondűző Étterem

Facebook esemény

Láng Zsolt könyvbemutatója – Bolyai János, az elfelejtett zseni

Sokféleképpen él a köztudatban Bolyai János, a tizenkilencedik század nagy erdélyi matematikusa, aki nagyon méltatlan körülmények között, elfelejtve fejezte be életét 1860-ban Marosvásárhelyen. Életét, munkásságát az eltelt másfél évszázadban sokan feldolgozták, mind tudományos, mind pedig szépirodalmi művek születtek róla.

A Marosvásárhelyen élő Láng Zsolt író, a Látó folyóirat szerkesztője két és fél évvel ezelőtt döntötte el, hogy könyvet ír a világhírű erdélyi matematikusról – a Bolyai életét feldolgozó nagyregénye idén jelent meg a Jelenkor kiadónál.

„Mióta feljegyzéseit, levélvázlatait, leveleit, töredékes írásait olvasom, meg vagyok győződve, hogy Bolyai mindent látott, ami körülötte zajlott, de semmiről nem beszélt. Sokan érzéketlennek látták. Mások bolondnak. Nagyjából harminc év alatt született meg az ominózus, egymás mellé felstócolt két papírhalom. 1833-ban tért haza Marosvásárhelyre, és 1860-ban halt meg, olyan mellőzöttségben, amelynek máig érződik a hidege. Persze a mellőzöttséget részben ő akarta.” – írja Bolyai című könyvében Láng Zsolt.

A könyvbemutatón a szerzővel Katona Zoltán újságíró beszélget.

Székelyudvarhely, Gondűző Étterem, december 3., kedd, 19 óra

A rendezvény támogatói: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, Gondűző Étterem és Szálloda

Frissítés dátuma:
2019.11.28.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette