Helyi hivatalos közlöny

"Borsos Edith énekművész és Sántha Huba zongoraművész előadóestje" adatai:

Dátum

2022. január 21. 18:00 – 2022. január 21. 19:00

Helyszín

Szent István-terem

Facebook esemény

Székelyudvarhely Művelődési Ház és Székelyföldi Filharmónia eseménye:

A magyar kultúra napja ünneplésének alkalmából 2022. január 21-én (péntek) 18.00 órától a Városháza Szent István termében kerül sor Borsos Edith énekművész és Sántha Huba zongoraművész előadóestjére. A belépés díjtalan. Regisztrálni a 0745031452 telefonszámon szükséges sms-ben vagy az alábbi linken:
https://forms.office.com/r/ybnyVE7ZQR
Borsos Edith a 2011-ben Szegeden megrendezett 2. Simándy József Nemzetközi Énekverseny győztese, melynek zsűri-elnöke Marton Éva operaénekes volt. Ezt megelőzően elnyerte 2010-ben a romániai Braila-n megszervezett, Mariana Nicolesco által alapított 15.-ik Hariclea Darclée Nemzetközi Énekverseny Nagydíját. Fontos szakmai elismerés volt még számára, hogy 2010-ben a Moniuszko Nemzetközi Énekverseny döntőse lehetett Varsóban. A bukaresti Balassi Intézet Magyar Zenei Fesztiváljának díjazottja.
A marosvásárhelyi születésü fiatal énekművész Kolozsváron végezte a Gheorghe Dima Zeneakadémiát, később a Budapest-i Operastúdióban képezte tovább magát. Fellépett számos koncerten és előadáson a kolozsvári Magyar Operában, a budapesti Erkel Szinházban, a Művészetek Palotájában, a gödöllői Királyi Kastélyban, a debreceni Csokonai Színházban, a bukaresti Román Atheneum-ban, a bukaresti Román Operában..
Főbb szerepei közül: Grófné (Figaro házassága, Mozart), Fiordiligi (Cosi fan tutte, Mozart), Leonóra (A trubadúr, Verdi), Elsa (Lohengrin, Wagner), Tatjána (Anyegin, Csajkovszkij), Margit/Heléna (Mefistofele, Boito), Donna Anna (Don Giovanni, Mozart), Marica Grófnő (Kálmán). Az operaéneklés mellett nagyon sok oratórikus koncerten is fellépett; eddig több, mint 65 opus szoprán-szólóját énekelte. Dalestek és egyházzenei koncertek kedvelt meghívottja.
SÁNTHA HUBA Marosvásárhelyen született 1977-ben. Zenei tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumban kezdte, ahol Nagy Ibolya, Gábos Judit, majd Ávéd Éva voltak zongoratanárai, 1996-tól pedig a kolozsvári Zeneakadémia diákjaként Daniel Goiţi valamint Adriana Bera tanították. Időközben különböző mesterkurzusokon is részt vett. Így a magyarországi Kőszegen Gulyás István irányítása alatt, Râmnicu Vâlcea-n Viniciu Moroianu, Vincenzo Balzani és Mihai Ungureanu tanácsainak örvendve, az ausztriai Baden bei Wien-ben Nádor György utasításait követve, Prágában pedig Peter Toperczer felügyeletével képezte magát. 2000-ben görögországi ösztöndíjat nyert a Korfui Zeneakadémiára. A németországi Trossingenben tanult Tomislav Bainov tanár osztályában képezte magát, Alfredo Perl és Dominique Merlet mesterkurzusain vett részt, 2004 novemberétől Lazar Berman tanítványa volt az Accademia Europea di Musica-n (Olaszorszag) egészen a művész 2005 februárjában bekövetkezett haláláig. Versenyeken elért eredményei közül megemlítjük az 1996-ban a Iaşi-i országos megmérettetésen nyert III díjat, az 1998-as Carl Filtsch Versenyen elért II. helyezést, az 1999-ben a Marţian Negrea Versenyen neki ítélt I. díjat illetve a zsűri Különdíját. Románia több városában valamint Belgiumban szerepelt szólóesteket tartva, de versenyművek szólistájaként is fellépett. A helyi és a bukaresti Rádió felvételt készített előadásaiból. 2004 óta zongorakísérő a Trossingeni Főiskolán, 2005-tól pedig ugyanazon intézmény szólista szakának hallgatója volt.
Továbbá a Filharmónia vonószenekara január 22-én a Magyar Kultúra Napi ünnepség keretében koncertet ad a Művelődési Ház nagytermében, vezényel Werner Gábor karmester (Budapest).

Frissítés dátuma:
2022.01.17.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette