Helyi hivatalos közlöny

"Egyed Emese és Dávid Gyula a Könyvünnepen" adatai:

Dátum

2023. október 29. 13:00 – 2023. október 29. 14:00

Helyszín

Művelődési Ház

Facebook esemény

Polis Könyvkiadó és Székelyudvarhelyi Könyvünnep eseménye:

A kötet legújabb kiadásáról Egyed Emese és Dávid Gyula beszélget.
A könyv első kiadása épp ötven évvel ezelőtt 1973-ban jelent meg. A szerzők akkor két fontos forrásmunkára építhettek: a Petőfi életpályáját végigkísérő kortársi dokumentumokat, visszaemlékezéseket összegyűjtő Hatvany Lajos Így élt Petőfi c. könyvére és az 1956 nyarán a fehéregyházi csatasíkon is kutatást végző Dienes András Petőfi a szabadságharcban című könyvére. A Petőfi Erdélyben sajátossága azonban az volt, hogy a szerzők a fiatalkori színészévek helyszíneitől, a Szendrey Júliával való megismerkedés, szerelem és házasélet állomásain át a szabadságharc idején Ben tábornok mellett töltött hónapok színhelyeiig, Petőfi egy-egy helyszínhez kötődő verseit, haditudósításait is idézve, végigjárták Petőfi erdélyi útvonalait, s azoknak személyes élményei is beleépültek az események leírásába.
A könyv második kiadása a Balassi Kiadóval közösen 1997-ben. Ez utóbbi alapszövegén, mivel Mikó Imre időközben elhunyt, nem történt változtatás, és ezt az elvet a mostani kiadás is betartja. Viszont a könyv végére került egy új fejezet, amelyben össze volt foglalva az első kiadás nyomán előbukkant új anyag, valamint az erdélyi Petőfi-kultusz fontosabb eseményei.
A jelen kiadás új képanyaggal egészül ki, s abban helyet kapnak azok a Petőfi-emlékhelyek is (a koltói, fehéregyházi múzeum, szobrok, emléktáblák sora), amelyek a mai embert (nem csak a helyieket, hanem az emlékhelyeket meglátogatókat is) emlékeztetik arra a költőre, aki valamikor nem kis hetykeséggel írta le: „Mit nekem te zordon Kárpátoknak fenyvesekkel vadregényes tája”, s aki Júliájához írott utolsó levelének tanúsága szerint azt tervezte, hogy Csíkban vagy Háromszéken fog letelepedni.
A mostani új kiadást aktualitása teszi időszerűvé: a 2022-2023-as éveket hivatalosan „Petőfi-éveknek-nek nyilvánították, s a költő erdélyi útjainak és élményeinek a felidézéséhez kiváló eszköz ez a könyv. Azon kívül a sorra kerülő rendezvények sorában bizonyára lesznek csoportos kirándulások, amelyeknek résztvevői a helyszíneket felkeresve mélyíthetik el ismereteiket Petőfi életéről és költészetéről.

Frissítés dátuma:
2023.10.25.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette