Helyi hivatalos közlöny

"Emlékezzünk együtt az aradi vértanúkra!" adatai:

Dátum

2021. október 06. 18:00 – 2021. október 06. 19:00

Helyszín

városközpont

Facebook esemény

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és Székelyudvarhely Művelődési Ház eseménye:

Az 1848–49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján 1849. október 6-án tizenhárom honvéd főtisztet végeztek ki Aradon. Mártírhaláluk napján végezték ki Magyarország első miniszterelnökét, Batthyány Lajost is.
Az idei székelyudvarhelyi megemlékezés hangsúlyosan a tizenhárom vértanú és a kivégzett miniszterelnök személye köré szerveződik.
Aradot joggal a magyar Golgotaként is szokták emlegetni. Ezt a gondolatot viszi tovább az idei székelyudvarhelyi megemlékezés.
Az emléknapon a Művelődési Ház előtti térről indulva ugyanis tizennégy stációból álló keresztút-szerű körmeneten vehetnek részt a székelyudvarhelyiek, amely a kivégzésük sorrendjében állít emléket a vértanúknak.
Mindenik stációnál egy-egy performanszt láthat majd a közönség, performanszokat, amelyek a kiállított portrékon szereplő magyar honvédtisztekhez kapcsolódnak. Az 1849. október 6-át, a mártírok életének utolsó pillanatait idéző verseket, énekeket, párbeszédeket, hangszeres előadásokat hallhat a közönség.

Frissítés dátuma:
2021.09.30.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette