Helyi hivatalos közlöny

"Könyvbemutató – (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960)" adatai:

Dátum

2023. május 04. 18:00 – 2023. május 04. 19:00

Helyszín

Városi Könyvtár

Facebook esemény

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár eseménye:

Tisztelettel meghívjuk Önt Nagy Mihály Zoltán és Denisa Bodeanu „(Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960)” című kötetének bemutatójára.
A kötetről:
A Securitate tisztjei 1956-ban lehallgató készüléket helyeztek el Márton Áron gyulafehérvári püspök dolgozószobájának falába, amelyen keresztül magnószalagra rögzítették az ott elhangzott beszélgetéseket. A kötetben ezen beszélgetések szöveghű átiratát olvashatjuk. A lehallgatási jegyzőkönyvek forrásértéke a történész számára felbecsülhetetlen, s általuk jobban megismerhetjük Márton Áron egyházpolitikai elképzeléseit, kapcsolati hálóját, az állammal szembeni passzív, de olykor ellenállásra buzdító egyházfőt. Ugyanakkor feltárul előttünk a romániai kommunista rendszer egyház- és vallásellenes politikája is, de legfőképpen az a kompromisszumokat nem ismerő kiállás, ahogyan Márton Áron felemelte szavát a lelkiismereti szabadság és a magyar közösségi jogok korlátozása ellen. A jegyzőkönyveket Nagy Mihály Zoltán és Denisa Bodeanu tanulmányai vezetik be, a kutatók munkáját pedig irodalomjegyzék és mutatók segítik.
A kötet az Iskola Alapítvány Kiadó, a Lector Kiadó és a Varadinum Alapítvány Kiadó közös gondozásában, az „1000 év Erdélyben, 100 év Romániában” program keretében jelent meg.
Nagy Mihály Zoltánnal beszélget Róth András Lajos.
A kötet a helyszínen megvásárolható.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Frissítés dátuma:
2023.05.02.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette