Helyi hivatalos közlöny

"Könyvbemutató – Szikonyország eltűnőben?" adatai:

Dátum

2021. május 19. 17:00 – 2021. május 19. 18:00

Helyszín

Művelődési Ház

Facebook esemény

Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa eseménye:

Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken
Idén május 17-24. között zajlik a XVII. Hargitai Megyenapok, amelyet a pünkösdre való készülődés jegyében szervez Hargita Megye Tanácsa és kulturális alintézményei, köztük a Székelyudvarhelyen működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont. Dr. Barabás László parajdi néprajkutató sóvidéki írásaiból, közléseiből összeállított tanulmánykötetét ezúttal Székelyudvarhelyen a Művelődési Házban mutatja be a Forrásközpont könyvkiadója május 19-én, szerdán 17 órától.
A kötetet P. Buzogány Árpád szerkesztő, a Forrásközpont munkatársa méltatja. A szerzővel való beszélgetést követően a Barabás László gyűjteményében lévő felvételek által ízelítőt kapnak a résztvevők Sóvidék népszokásaiból és népzenéjéből. Az érdeklődők olyan filmritkaságokat tekinthetnek meg, mint a Betlehemezés Illyésmezőben (Miholcsa Gyula és Barabás László filmje, 1992), Farsangtemetés Alsósófalván (Barabás László és Schnedarek Ervin filmje, 1982) és Hajnalozás Alsósófalván (Szabó Károly, Kötő Zsolt, Barabás László, Karácsony-Molnár Erika, 2000).
Az egykori jó tollú újságíró, később a marosvásárhelyi Kántor-Tanítóképző Főiskola tanára és igazgatója, a néprajztudományok doktora most megjelent Szikonyország eltűnőben? Életmód és mentalitás, népszokás és játék Sóvidéken című könyvébe többet is beválogattak a nyolcvanas években közölt írásaiból, betekintést nyújtva Parajd, Alsó- és Felsősófalva, Atyha, Korond, Pálpataka, Fenyőkút, Siklód, Szováta, Szakadát, Illyésmező és Sóvárad közelmúltjába: ünnepi szokásaiba, népművészetébe, kézművességébe. A kötetben Rapsóné hintóján (Táj és népe) címmel a vidéket mutatja be a szerző. Mesterekről és mesteremberekről szól a következő fejezet (Hegedűért székelykaput). Hol lesz megállásom? címmel foglalták egybe a társadalomnéprajzi témájú írásokat. Legterjedelmesebb rész (Akiket fog a figura) a lakodalom, téli munkaszokások, farsangtemetés, húsvéti zöldágtevés és hajnalozás, pünkösdi királynézás és hesspávázás, szüreti bál, karácsonyi ünnepkör népszokásainak bemutatását tartalmazza. A kötetet záró fejezet (Felelj, ha kérdeznek!) a szülőföldhöz kötődés vallomásos beszélgetéseit tartalmazza a szerzővel. A kiadványban felhasznált felvételeket Bálint Zsigmond, Elekes János, Ozsvát Pál, Nagy Sarolt és a szerző készítették. A szövegközi képanyag és a terjedelmes képmelléklet egyes darabjai a szerző fényképgyűjteményéből származnak.
A rendezvény társzervezője a székelyudvarhelyi Művelődési Ház. Minden érdeklődőt szeretettel várunk az eseményre.

A szervezők fenntartják a programváltozás jogát! A járványhelyzet alakulása befolyásolhatja a program lefolyását. Az eseményen az adott településre vonatkozó járványügyi szabályok betartására kérjük a résztvevőket.

 

Frissítés dátuma:
2021.05.19.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette