Helyi hivatalos közlöny

"Kötélhúzás – ami a regényből kimaradt: Beszélgetés Vida Gáborral a Senkiháza történeti hátteréről" adatai:

Dátum

2024. május 08. 17:00 – 2024. május 08. 18:00

Helyszín

Művelődési Ház

Facebook esemény
Vida Gábor Senkiháza című regénye nem csupán egy erdélyi történet, hanem egy tágabb kontextusban is értelmezhető, mélyreható mű, amely a XX. századi Európa és Románia etnikai és társadalmi dinamikáit tárja fel. Nemcsak azért kiemelkedő, mert elnyert több irodalmi díjat, hanem mert egyedi perspektívából közelíti meg Erdély történetét, egyensúlyozva a magyar és román nézőpontok között, miközben végig erdélyi karaktert őriz. Vida Gábor előadása különleges lehetőséget kínál arra, hogy megértsük, miként ötvöződik a fikció és a történelmi valóság, miként formálja a múlt eseményei a jelenünket és a jövőnket.
Az MCC által szervezett eseményen Kovács Eszter, a Nőileg újságírója és Vida Gábor a regény történeti és kulturális hátteréről beszélgetnek, feltárva azokat a rétegeket, amelyek, bár nem szerepelnek közvetlenül a lapokon, meghatározóan alakítják a mű mondanivalóját.
Vida Gábor a Látó szépirodalmi folyóirat próza rovatának főszerkesztője, azon erdélyi írók egyike, aki hisz a transzilvanizmusban, mi több, ő maga is egyfajta egyszemélyes transzilvanizmust teremtett meg, regényei is Erdélyről szólnak. A nagysikerű Ahol az ő lelke, illetve Egy dadogás története című művei után a Senkiháza is egyfajta ,,erdélyi lektűr”. Román uralom, kis magyar világ, szovjet hadsereg. Nem unatkozik a család – foglalta össze röviden Vida Gábor. 2023-ban ő vehette át az Év Szerzője díjat a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron.
Tisztelettel kérjük, részvételi szándékát az alábbi űrlap kitöltésével jelezze:
 https://feliratkozas.mcc.ro/szekelyudvarhely-vida-gabor…
A Facebook-eseményen való visszajelzés nem minősül regisztrációnak, kérjük, a regisztrációs lapot is töltse ki.

Frissítés dátuma:
2024.05.06.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette