Helyi hivatalos közlöny

"Limberger & Clement jótékonysági koncert" adatai:

Dátum

2022. október 11. 18:00 – 2022. október 11. 19:00

Helyszín

Művelődési Ház

Facebook esemény

Erdélyi Magyar Látássérültekért AlapítványSzékelyudvarhely Művelődési Ház és Székelyföldi Filharmónia eseménye:

Szeretettel hívunk és várunk titeket október 11-ei jótékonysági koncertünkre, melynek teljes bevételét a magyar látássérült gyerekek oktatására fordítjuk.
A székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében lép fel délután hat órától Tcha Limberger, belga származású, vak, cigány, világhírű zenész és Benjamin Clement gitárművész zenésztársa.
Tcha Limberger 1977-ben született egy neves belga cigány zenészcsaládba. Belga jazz- és világzenei művész (gitár, hegedű, ének, zeneszerzés), akinek a cigány jazz és a balkáni zene, a magyar nóta és az eredeti kalotaszegi muzsika is a repertoárját képezik. Kisgyermekként vesztette el látását, édesapja, a gitáros és énekes Vivi Limberger zeneileg a cigány zenei hagyományokra oktatta.
A Székelyudvarhelyen működő Erdélyi Magyar Látássérültekért Alapítvány meghívására látogat Székelyföldre Tcha Limberger és zenésztársa Benjamin Clement. Alapítványunk fő tevékenységét – egy magyar tannyelvű, speciális, bentlakásos iskola elindítása vak gyerekek számára – erősíti és támogatja ez az esemény is: a vakság nem betegség, hanem állapot, amelynek hátrányait le lehet küzdeni. És Tcha Limberger, a világhírű vak zenész egy kiváló példa arra, hogy nem csak lehet, hanem érdemes is leküzdeni a vaksággal járó helyzeti hátrányokat.
A székelyudvarhelyi koncert ingyenes, de a kihelyezett urnák segítségével támogatásokat fogadunk el, hogy a magyar vak gyerekek anyanyelvi tanulásának feltételeit megteremthessük.
A vak zeneszerző, énekes és multi-instrumentalista Tcha Limberger azóta, hogy kézbe vette első gitárját, egyike annak a maroknyi világklasszis zenésznek, aki elfogadottá és elismertté vált egy olyan zenei stílusban, amely kulturálisan nem a sajátja.

A Transylvanian Kalotaszeg Trio és a Budapest Gypsy Orchestra nemzetközi színpadon való bemutatkozása, valamint a szinte elfeledett hagyományos zenék tanításának és ápolásának gyakorlata a kárpát-medencei népzene egyik legjelentősebb és legfontosabb alakjává tette. Ezért világszerte számos elismerést kapott a szakma és a közönség részéről egyaránt.

Az eredményeit méltató kritikusok azt állítják róla, hogy “teljesen a zenéből van “ “a cigányzene polihisztor királya”, míg zenész kollégái ”az ötödik elemként” emlegetik. Nyolc nyelven beszél, ír olvas, magyarul anyanyelvi szinten: első felesége magyar, a gyermekei szintén magyarok.
Django Reinhardt cigány swing stílusának világában nőtt fel, és az évek
során számos vezető előadóval dolgozott együtt. Változatos zenei ízlése, érdeklődése és szenvedélye már kora gyermekkorában kialakult: első önálló koncertjein flamencót énekelt, miközben saját magát kísérte gitáron, mindössze nyolc évesen. Vonzódik és szereti a világ hagyományos zenéjét, hosszú ideig egy belga zenészekből álló zenekart vezetett, amely aimara és a bolíviai quechua indiánok zenéjét játszotta.
Modern klasszikus zeneszerzést tanult Dick Vanderharst belga zeneszerző mellett, akinek a Les ballets C de la B “Patchagonia”című, Lisi Estaras által rendezett táncdarabjára komponált először. Két jelenlegi projektje van a rengeteg fellépés mellett: Fabrizzio Cassollal közös “I Silenti”, valamint a sokat ünnepelt Les Violons de Bruxelles nevű vonós swing zenekar.
Tcha Limberger a kalotaszegi zenét mentoránál, a legendás Neti Sándornál, a budapesti magyar nóta stílust pedig az ünnepelt prímás mellett, Horváth Bélánál tanulta. Mindkettő hozzájárult ahhoz, hogy kivételes és lelkes tanárként ismerjék el, gyakran tart mesterkurzusokat és vezet interaktív workshopokat a jazz és a közép-európai népzene témakörében. Mostanáig azonban a Budapest Gypsy Orchestra-val való fellépése hozta meg számára a legnagyobb hírnevet, a The Sunday Times így méltatta: “A polihisztor virtuóz Tcha Limberger a cigányzene királya!”

Ha több infóra van szükségetek erről a nagyszerű zenészről, itt találtok infókat:
a saját weboldala: https://tchalimberger.com/
a saját facebook oldala: https://www.facebook.com/tchalimberger
Ez pedig a mi weboldalunk, ahol olvashattok a tevékenységünkről: https://erdelyivakiskola.org/hu/

Frissítés dátuma:
2022.10.06.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette