Helyi hivatalos közlöny

"Nagy Pál finisszázs a Képtárban" adatai:

Dátum

2024. január 12. 17:00 – 2024. január 12. 18:15

Helyszín

Kossuth utcai képtár

Facebook esemény

Haáz Rezső Múzeum eseménye:

NAGY PÁL festőművész, grafikus, művészeti író és művészpedagógus születése napján, 2024. január 12-én 17 órakor az októberben megnyílt grafika kiállításának finisszázsát tartjuk a Haáz Rezső Múzeum Kossuth Lajos utcai Képtárában.
A Marosvásárhelyi Művészeti Líceum egykori képzőművésztanára több szempontból is tanulságos grafikai életművét ezúttal dr. SZEPESSY Béla István nyíregyházi grafikusművész tárlatvezetésével tekinthetjük meg. Várjuk az eseményre mindazokat a diákokat, felnőtteket, képzőművészeket és művészetek iránt érdeklődőket, akik még egyszer megnéznék Nagy Pál szénrajz, montázs, linómetszet, tusrajz, monotípia és vázlatból készült válogatását. Az eseményen való részvételt biztosító belépődíj: 5 lej.
Nagy Pál (1929. január 12., Szatmárnémeti – 1979. június 18., Erdőszentgyörgy) 1952-től, a Kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola elvégzését követően a Marosvásárhelyi Képzőművészeti Középiskolában tanított, több generációval szerettette meg a kísérletező, kereső-kutató alkotói hozzáállást. Sajnálatosan rövid életútja alatt maradandót alkotott, és hosszú távra befolyásolta az erdélyi experimentális gondolkozást a kortárs művészek körében. A realista formanyelvből kiinduló, az op-art illúziókeltő eszköztárán át a pop-artig számtalan újfajta technikai eljárást kutatott vagy alkalmazott, amelyeket ezúttal Dr. Szepessy Béla István grafikusművész, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Prima Díjas grafikusművész mutat be.
Az 1961-ben Nyíregyházán született alkotó és művésztanár 1988-tól tanít alma materében, a rajz tanszéken, majd később a részben általa alapított Vizuális Kultúra Intézetben. 1993-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskola elvégzését követően művészeti rajz, ábrázoló geometria és művészettörténet szakos diplomát kapott. 2009-ben summa cum laude szigorlatozott a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában. A Magyar Tudományos Akadémia mestertanár aranyérmét 2015-ben vehette át. 1976 óta rendszeresen részt vesz kiállításokon, számos szakmai szervezet tagja. 2022-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el munkásságát. Tagja a Magyar Grafikusművészek Szövetségének, a Pedagógusképző Főiskolák Vizuális Nevelési Kollégiumának, a Magyar Rektori Konferencia Pedagógusképző Szakbizottságának, a Magyar Rektori Konferencia Művészképző Szakbizottságának, választmányi tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, Művészeti vezetője a Nyíregyházi Nemzetközi Fametsző Művésztelepnek. A képzőművészettel megszakítás nélkül hivatásszerűen foglalkozik, fő szakterülete a magasnyomású grafika és a tervező grafika, számítógépes grafika, de foglalkozik a festészet és plasztika szinte minden területével. Szepessy 2021-ben részt vett a tizedik Pulzus Alkotótáborban.
Várunk tehát minden érdeklődőt pénteken, január 12-én a Kossuth Lajos utca 42 sz. alatti Képtár épületébe, ahol az európai viszonylatban is ismert, sokoldalú alkotó és művészpedagógus Nagy Pál rendkívül gazdag grafikai munkásságát értékeli.

Frissítés dátuma:
2024.01.04.

#Kulturális

Következő:
Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette